ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Колитът се влошава след напрежение

Колитът, който мнозина смятат за заболяване, при което понякога просто имаш тежест в стомаха, съвсем не е толкова леко заболяване. При него може да има остро възпаление на дебелото черво и е сравнително често срещано, както при деца, така и при възрастни. При хроничния колит  се наблюдава възпаление на лигавицата на дебелото черво.

Заболяването се причинява от коли-бактерии, салмонела, шигела  ­  различни възпалителни агенти, от токсични вещества, от неправилни диети. Острият колит започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво, с чести позиви за ходене по голяма нужда. Появява се разстройство, понякога изхождания , придружени от  кръв. диария, Температурата може да се повиши до 38 градуса. Болните се обезводняват и отпадат. При хроничният колит коремната  болка се появява по различно време, може да бъде и много силна, особено  преди ходене по голяма нужда. Засегнатите имат и други неприятни оплаквания като тежест и подуване на корема. Много често при случаи, считани за хроничен колит, не се касае за възпаление на дебелото черво, а само за нарушение на неговите функции. Това състояние е много често  най-вече при жени в напреднала възраст и е известно като спастичен колит, раздразнено дебело черво, нервно дебело черво.

Заболяването се влошава главно след неприятни преживявания, конфликти, напрежения, предменструален синдром, а понякога след консумация на някои храни. При острият колит веднага трябва да се започне диета от  пюрета и течности. Подходящи са пюретата от картофи,  ябълки, моркови, оризова каша, тиква. Месото и животинските мазнини са забранени. Особено добре действат чайовете от липа и лайка. Забравете за цигарите и алкохола. Плодовете, които съдържат много целулоза, трябва да се избягват. Също така чесънът, лукът, пикантните подправки, прясното мляко.

Няма коментари: