ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Агресията и серотонина

Агресията се дължи на ниските нива на хормона серотонин. С намаляването му дори неусетно усещането за гняв се засилва необяснимо, показва проучване на учени от Кеймбриджкия университет във Великобритания, съобщава  сп. Biological Psychiatry. Колебания в нивата на хормона засягат област в мозъка, отговорна за регулирането на настроението ни.

По-ниските му нива причиняват по-труден самоконтрол на реакциите. По време на проучването група доброволци били подложени на специална диета, бедна на триптофан и съдържаща аминокиселини, които блокират производството му. След няколко седмици, изследването на мозъците им с ядреномагнитен резонанс показало, че центърът на гнева се задейства твърде лесно.

Оказва се, че въпросният хормон се явява като невротрансмитер, вид химическо вещество, което спомага предаването на импулсите в мозъка от един отдел на друг. Той влияе и на функционирането на кардиоваскуларната система, мускулите и на някои органи на ендокринната система. При нарушаването им се формира гняв, който избуява в агресия. Затова медиците от Кеймбриджкия университет съветват да не се лишаваме продължително време от мляко, месо, сирене и банани, тъй като те съдействат за производството на серотонин.

Няма коментари: