ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ваксината срещу рак на шийката на матката да е задължителна

Ваксината срещу рак на шийката на матката да залегне като задължителна в имунизационния календар. За това настояват пациентски организации, работещи в сферата на онкозаболяванията, и лекари.
Съществуващата сега инжекция срещу човешкия папиломен вирус, който причинява това заболяване, дава защита на 100 процента от заболяването, особено когато тя е поставена на момичетата, преди да започнат полов живот, обясни преподавателката по фармакология проф. Генка Петрова от Медицинския университет в София. Този вид онкозаболяване у нас се увеличава, а ваксините срещу него все още не са популярни.

Около 360 жени годишно умират от рак на маточната шийка. По изчисленията на националния консултант по гинекология проф. Никола Василев индиректните загуби за държавата от смъртността възлизат на 86 милиона лева годишно. Според него, като към тях се прибавят и  разходите за лечение, се оказва, че всяка година държавата ни губи 250 млн. лева само от това заболяване. Средноевропейските страни, където ваксината вече е въведена масово, са намалили повече от половината разходите си за лечение на този вид рак./ВМ

Няма коментари: