ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Диетата „Дюкан” удря в мозъка..

Водещи диетолози си обявиха съдебна война в Париж.

Гуруто на белтъчния режим, с който се свалят килограми за броени дни, Пиер Дюкан заведе дело срещу диетолога Жан-Мишел Коен. Той го съди за 15 000 евро, което по думите му е символична сума.Искът на Дюкан е за изказване на Коен, в което той твърди, че диетата му, базирана на белтъчни храни, е вредна, защото повишава холестерола, причинява сърдечносъдови заболявания и дори докарва рак на белия дроб.

В България диетата на Дюкан е широко разпространена и съвсем не е безвредна, коментира пред „Монитор” шефката на Асоциацията по диететика проф. Донка Байкова, който е и университетски преподавател. Изключването на плодове от диетата лишава организма от въглехидрати. От това най-много страда мозъкът. В резултат човек мисли бавно, безкритичен е и продължава диетата пристрастено като зомбиран, поясни Байкова. По думите є експресното разделяне с килограмите е изключително вредно, тъй като то се явява истински стрес за организма. Главоломната бързина, с която се свалят килограми при консумацията само на трудносмилаеми белтъчини, не му позволява той да запамети всяко ниво от новото си тегло.
Затова по думите є при първо излизане от рамката на диетичния режим килограмите се връщат.Белтъчините в месните и млечните продукти, на които се набляга в диетата на Дюкан в продължителен период от време,НАТОВАРВАТ ВСИЧКИ СИСТЕМИ И ОРГАНИПръв започва да страда черният дроб. Без соковете от плодове и зеленчуци в организма и фибрите в тях отделените при разграждането на белтъчините ацетони, алдехиди и кетони стават истинска токсична бомба за организма, тъй като не успяват да се разградят и отделят с урината.Според проф. Байкова, когато на втората-третата седмица се включат зеленчуците, както изисква диетата на Пиер Дюкан, за мнозина вече е късно. Освен това белтъчните храни в човешкия организъм се разграждат до урея, креатинин и пикочна киселина. Те са хепатотоксични, подчерта още проф.

Донка Байкова и заяви, че уреята уврежда чернодробните хепатоцити, които на практика подпомагат този органда освобождава организма от отровитеСъщевременно токсичните отпадъци от свръхконсумацията само на белтъчни храни от животински произход отключват подагра и образуването на неразградимите уратни камъни в бъбреците.Въпросната диета на Пиер Дюкан била опасна и поради факта, че менюто в нея е натъпкано с наситени мастни киселини.
От своя страна те повишавали нивата на лошия холестерол, които пък довеждат до сърдечносъдови усложнения.Диетоложката обясни, че когато белтъчните храни се приемат със зеленчуци и с плодове, токсичните вещества се превръщат във водноразтворими съединения и не са така опасни./monitor.bg
СИЛВИЯ Николова

Няма коментари: