ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бутилираната вода може да причини рак

Пиенето на вода от пластмасови бутилки може с течение на времето да нанесе сериозна вреда на здравето, твърдят немски експерти. За тази опасност алармират и от асоциация „Активни потребители".

Дамите често обичат да заредят бутилка с вода преди кратко или по-дълго пътуване. Тази практика обаче се оказва изключително опасна, тъй като топлината в превозното средство реагира с химикали в пластмасата на бутилките, които отделят диоксини във водата. Диоксините са токсини, които все по-често се намират в пробите от биопсичен материал от рак на гърдата.

Бутилките от пластмаса могат тотално да объркат действието и на половите хормони. Авторитетни проучванията сочат, че храната и напитките, съхранявани в тази пластмаса, съдържат големи количества от синтетично химично вещество Бисфенол А, което пречи на хормоналната система.

Опасността сами да навредим на здравето си е още по-голяма, ако използваме повторно пластмасовите бутилки. Загряването на пластмасовите съдове пък се оказва най-противопоказно.

Професор Уилям Шотик от университета в Хайдерберг открил в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки, и съставката антимон (Sb). Химическото вещество в завишени количества оказва изключително опасно негативно влияние върху целия човешки организъм.

Специалистите горещо препоръчват употребата на сокове и вода от стъклени бутилки и специалните хартиени опаковки.

Източник: gotvach.bg

Няма коментари: