ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Смъртоносното хапче за отслабване

Лекарството "Медиатор", предписвано за отслабване, най-вероятно е предизвикало смъртта на 1000 пациенти. Сега срещу фирмата Сервие е заведено дело. Французите са потресени, тъй като лекарството е собствено производство.

Цели три години Вивиан Годо е взимала лекарството "Медиатор". Сега съжалява затова: "Имам ускорено сърцебиене. Качването на стълби е проблем, ако са повече етажи. Същото е и с бързото ходене", разказва младата жена. Докато пие медикамента "Медиатор" тя през цялото време изпитва невероятна умора. Преди две години спира да го взима, умората обаче остава.

"Медиатор" всъщност е лекарство за лечение на диабет, продавано от 1976 до 2009. В много случаи обаче то е било предписвано и на пациенти, които не страдат от захарна болест, защото блокира чувството на глад и води до отслбаване, разяснява Жорж Александер Имбер от Дружеството за жертвите на медикаментозна злоупотреба.

"С това лекарите са надвишили правата си, защото лекарството е пуснато на пазара за лечението на диабет", казва Имбер и допълва, че досега над 1200 възможни жертви на злоупотрабета с "Медиатор" са потърсили услугите на дружеството, което им предлага юридическа подкрепа.

Тънка талия - да, но на каква ценаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Тънка талия - да, но на каква цена

Желаните и нежелани странични ефекти

И бившата секретарка Евелин Елмале е взимала "Медиатор", надявайки се да отслабне. С фатални последствия за сърцето: "Задъхвам се, когато се навеждам, за да вдигна нещо. Все едно съм пробягала маратон. Задъхвам се дори, като отивам от единия край на стаята до другия. Това е просто ужасно. Сякаш имам някакъв недъг."

62-годишната Елмале е развила недостатъчност на сърдечната клапа. Че това е последица от медикамента "Медиатор", доказват и две официални изследвания, които занимават в момента и френския парламент. От документите става ясно как производителя Сервие е повлиял на службата, допуснала медикамента на пазара, разказва председателят на здравната комисия към френския парламент Жерар Бапт. Самият Бапт е лекар и години наред е бил свидетел на това как фирмата Сервие е игнорирала предупрежденията: "Страничните ефекти са били премълчани. Те дори не са били отбелязани в указанията към медикамента. Лошото в случая е, че това е унищожило здравето на хиляди пациенти."

Според данни на Изсдледователския институт INSERM над хиляда души са умряли вследствие на медикамента за отслабване. Фирмата Сервие обаче дълго време остава необезпокоявана от случилото се. Преди време шефът на фармацевтичната компания Жак Сервие бе дори издигнат в кавалер на Големия кръст от френския президент Никола Саркози.

Здравната система под въпросBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Здравната система под въпрос

Доверието в здравната система - разтърсено

На въпроси на медиите по темата фирмата вече не отговаря. Въпреки това срещу фирмата е заведено дело. Евелин Елмале се радва, че фармацевтичната фирма не може да се измъкне от отгововрността. Според нея Сервие е отговорен за ситуацията й:

"Лекарят ми не носи отговорност. Той ми направи изследвания на кръвта, преди да ми предпише "Медиатор". Медикаментът беше официално допуснат до пазара. Дори здравните каси поемаха разноските за него. Ето защо лекарят не е виновен, а фирмата, пуснала лекарството на пазара."

След разкритията около фирмата Сервие доверието на французите в здравната им система е разклатено. Все пак медикаментът е бил разработен и пуснат от френски лаборатории. "Медиатор" отдавна вече не се продава в редица европейски страни, в други той дори не е пуснат на пазара.

Автор С. Дьорхаге/Б. Григорова, Редактор В. Шопов /dw-world.de

Няма коментари: