ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Свински грип: 10 полезни съвета

Т.нар. свински грип по всичко изглежда и тази година ще бъде една от най-актуалните теми - поне през зимата. Но както обикновено се случва могат да бъдат отличени и наистина тревожни и други не чак дотам страни на проблема. Например – първите случаи на известния тогава като свински грип бяха през началото на 2009-та г., като още тогава бе отбелязана обезпокоителна тенденция за доста лесно прехвърляне на вируса от човек на човек при висок процент на сериозни състояния, усложнения и смъртност. Постепенно обаче, с разпространението на вируса А(H1N1), процентът на умерените до леки случаи на заболяването се увеличиха.

Към момента специалистите отбелязват като най-тревожни два факта: броят на заболелите е значителен (именно поради това и Световната здравна организация обяви наличието на пандемичен грипен вирус) и голям процент хора показват податливост към новия вирус поради липса в организма им на адекватен имунен отговор. Все пак, като цяло, за щастие повечето случаи са умерено леки.

Последното може да определим като добрата новина. Лошата е, че новият грип продължава да се разпространява и процентът на заболелите не намалява, като новият грипен щам е на път да измести очакваните като най-разпространени през сезона други вируси на грипа.

В крайна сметка, независимо дали става дума за вируса А(H1N1) или друг, вече познат щам, общите правила за предпазване са едни и същи. По-надолу сме се опитали да обобщим 10 съвета, които вярваме ще са ви от полза:

1. Не очаквайте ваксините за сезонния грип да ви помогнат да избегнете и “новия” грип

Ваксината срещу сезонния грип не пази от “новия”. Против него са разработени специални ваксини. У нас разрешение за употреба имат три.

Ваксинирайте се за сезонния грип – това засега е най-добрия начин да се защитите от него. Сезонният грип може да е сериозен (дори повече), особено хората от високорисковите групи: бебета, възрастните, хората с по-слаба имунна система. Статистиката показва, че при един средно тежък грипен сезон у нас, в резултат на усложнения след грип, умират около 3000-3500 души. За щастие, смъртните случаи вследствие на новия грипен щам, у нас са едноцифрено число.

2. Не разчитайте на маските за лице да ви предпазят от новия грип

Нито пък от който и да е! Според Американския департамент по здравеопазване (CDC) няма достатъчно данни доколко маските за лице предпазват от предаването на H1N1 грипа или на сезонния. Същото важи и за респираторите, носени плътно по лицето като филтри.

Маските за лице и респираторите се препоръчитват единствено ако ви се налага да контактувате често с много хора или да се грижите за някого, който е болен от грип.

Предварителните изследвания показват, че има по-ефективни методи за предпазване и намаляване на риска от използването на маски:

- мийте ръцете си често;
- слагайте ръка или кърпичка пред лицето си, когато кихате;
- избягвайте да пипате очите, носа и устата си;
- ако имате симптоми на грип, избягвайте контакт с други хора, докато симптомите не отминат трайно - за поне 24 часа;
- стойте на разстояние (поне 2 метра) от хора с грипни симптоми.

Ако все пак носите маска за лице, не я използвайте повече от веднъж – иначе може повече да си навредите, отколкото да си помогнете. Тя неслучайно се нарича “за еднократна употреба”. След това е най-добре веднага да се изхвърли.

3. Не ходете на места, където се събират много хора

Абсурдно или не, на някои места по света хората дори си организират партита за новия грип!? Почетният гост на такова събиране е човек, болен от новия H1N1 грип, а идеята,1 абсурдна, но наистина реално съществуваща, е другите гости да се заразят с вируса с надеждата да прекарат в умерена форма болестта и да изградят имунитет, за да не се разболеят, когато H1N1 вирусът се влоши.

Това е наистина лоша идея - няма как да знаете дали H1N1 грипа ще е лек или фатален за гостите на партито или за някой друг, когото те от своя страна заразят.

4. Не пренебрегвайте предпазните мерки

Едно от златните правила за справяне с “новия” грип е болните да си остават вкъщи.
Училищата и детските градини може и да са отворени, но болните деца трябва да си стоят вкъщи.

Работещите вероятно ще се оправдават за това че ходят болни на работа с невъзможността някой да свърши спешните задачи. И ще се запасят с носни кърпички, дезинфектиращи средства, сапуни или специални препарати за почистване на ръцете. Да, те ще намалят риска, но все пак най-малък ще е той ако болният си остане у дома – до пълно оздравяване.

5. Не забравяйте да почиствате

Грипният вирус може да се “залепи” дори по книги, играчки, шкафове, дръжки на врати, телефони, спално бельо, прибори за хранене и т.н. Използвайте редовно почистващ дезинфектант, като следвате точно указанията на етикета му.

Не е препоръчително, когато перете спалното бельо на някого, заразен от грип, да се доближавате прекалено до прането преди да го изперете. Използвайте вода с висока температура – над 60 градуса. Мийте ръцете си със сапун и обилно изплаквайте веднага след като сте имали досег до мръсното пране.

6. Не бъдете безучастни

Не пренебрегвайте предпазните мерки за “новия” H1N1 грип. Вирусът е около всички нас и поне засега специалистите не предвиждат броят на болните да намалее съществено.

За да намалите риска – и за себе си и са останалите:
- покривайте носа и устата си, когато кашляте или кихате, използвайте кърпичка или дори ръкава си, но не и ръката;
- мийте често ръцете си със сапун и вода, особено след като сте кашляли или кихали, или използвайте почистващи препарати на алкохолна основа;
- избягвайте да докосвате носа, устата и очите си;
- избягвайте близък контакт с болни хора;
- останете си вкъщи, ако сте болни – до поне 24 часа, след като температурата или признаците за треска са изчезнали;
- ако ползвате кърпички, маски и други средства за еднократна употреба, веднага след това ги изхвърляйте – най-добре навън;
- освен ако изрично не се налага, не доближавайте болен от грип на по-малко от 2 метра.

7. Място за паника няма!

Да, новият грип стана причина за първата от над 30 години обявена пандемия, но според думите на експертите от самата Световна здравна организация, засега тя “протича умерено”.

Разбира се, всеки грипен щам може да мутира и да стане по-опасен, но това е само евентуално и единствено в бъдеще време. Засега, по думите на Маргарет Чен, председател на СЗО: “За такова широко разпространение изненадващо голям брой пациенти имат леки симптоми и се възстановяват напълно в рамките на седмица, често дори без каквито и да е медикаменти”.

В докладите на Организацията се отбелязва, че при бременните и хората с хронични здравословни проблеми има по-висок риск от усложнения, но това е типично за всеки грип. Засега учените търсят обяснение на някои случаи, в които се стига до фатален край – при млади хора в перфектно здраве, както и на случаи с изключително бърза поява на усложнения.

8. Не излизайте от вкъщи, ако имате симптоми

Те типично включват температура, кашлица, възпалено гърло, запушен или течащ нос, болки в тялото, главоболие, втрисане и умора, понякога - диария и повръщане.

Освен ако не отивате до своя лекар, останете си вкъщи, за да не заразите други, а и болният има нужда от почивка. Препоръчително е да не излизате поне докато мине едно денонощие след като сте успели да свалите температурата или признаците за треска са изчезнали без да приемате медикаменти.

9. Не търсете спешна помощ, освен ако нямате определени симптоми

Според предписанията на СЗО, следва да се потърси бърза медицинска помощ за болно дете с който и да е от тези симптоми:
- учестено или затруднено дишане;
- синкав или сив цвят на кожата;
- ако не приема достатъчно течности;
- силно или постоянно повръщане;
- ако не се събужда или не комуникира;
- ако е толкова раздразнително, че не иска да бъде държано на ръце;
- ако грипните симптоми се подобрят, но се се завърнат с температура и кашлица.

А ето и списъкът със симптоми, при които възрастните имат нужда от спешна помощ:
- затруднено или повърхностно дишане;
- болка или натиск в гръдната или коремната област;
- внезапно замайване;
- объркване;
- силно или постоянно повръщане;
- ако грипните симптоми се подобрят, но се завърнат с температура и по-лоша кашлица.

Ако имате висока температура повече от 3 дни, според СЗО това е още един признак за опасност.

10. Научите и децата си как да се пазят

Като цяло за тях важат същите правила като за възрастните – да остават вкъщи, когато са неразположени, да избягват контакт с болни, да кашлят и кихат в кърпичка, да мият ръцете си както трябва – и за възрастните правилото е същото – сапунът да се разнася навсякъде и да стои поне 20 секунди преди да бъде измит, най-добре с топла вода.

Източник: zdrave.bg

Няма коментари: