ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не се ваксинирайте срещу грип, безполезно е..

Ваксините срещу грип вече са безполезни и затова не трябва да се прилагат по време на грипната епидемия. Това заяви завеждащият отдел „Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев вчера. Ако сега се имунизирате, трудно ще развиете имунитет, тъй като вече може да сте се заразили, обясни специалистът и добави, че единственото средство, което може да ни защити от инфекцията сега, в разгара на епидемията, са антивирусните препарати, които се взимат в първите 48 часа от заболяването. Антибиотиците също са безсилни пред грипа, каза още д-р Кунчев.

От вчера грипна епидемия е обявена в още пет общини в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това са Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново. Епидемия бе обявена в София-област още във вторник. Учениците вече са разпуснати във ваканция. Децата няма да учат до 26 януари. Плановите операции спряха, детските и женски консултации са затворени, свижданията в болниците са забранени, профилактични прегледи не се правят.

До дни епидемия ще бъде обявена в цялата страна, прогнозират епидемиолозите. Най-много от грипа са засегнати в Пазарджик, Перник, Сандански, Гоце Делчев, Ямбол, Плевен и Бургас. Според д-р Кунчев е въпрос само на време и тези области да достигнат стойности, при които се обявява епидемия - над 200 души на 10 хиляди. В началото на следващата седмица се очаква тя да бъде обявена и в София.

Все още усложненията са малко, но това не означава хората да подценяват грипа. При най-слабо съмнение да отидат на лекар. Затрудняване в дишането е най-сигурният белег за тазгодишния грип, обясни д-р Ангел Кунчев и увери, че при лечение вкъщи заразата отшумява за не повече от четири-пет дни.

Няма коментари: