ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

6 правила за здрави зъби

Кариесът e заболяване, при което е налице постепенно разпадане на твърдата тъкан на зъба, в резулатат на което се формира кухина в него. Кариесът може напълно да унищожи зъба, освен че развитието му e свързано с болка и причинява дискомфорт. Не навременното лекуване на проблема води до развитието на още по-опасни заболявания.

Причини за възникване на зъбен кариес
След ядене в устата, върху зъбите, бузите и езика остават малки парченца храна, които са благодатна почва за развитието на бактерии. Особено храни с високо съдържание на въглехидрати. С метаболизирането на въглехидратите от бактериите се отделя млечна киселина, която разрушава зъбния емайл и причинява възпаление на венците. Днес страдат от зъбен кариес 99% от населението! А в много страни те са 100%! Само ескимосите и някои аборигенски племена от южен Памир не познават тази болест. По някаква причина, кариесът ги подминава. Може би това се дължи на факта, че те просто никога не ядат сладкиши….

Какво можем да направим?
Средства за почистване на зъбите са съществували в древни времена. Първата „паста за зъби“ е измислена от древните римляни. Тя съдържала розови листа, орехи и смирна, стрити на прах черупки и кости на животни, смесени с мед. Често към тази смес добавяли и натриев карбонат.

Ето някои основни правила, които ще ви помогнат да запазите зъбите здрави.

1. Хигиена
Стоматолозите не се уморяват да повтарят: гаранция за здрави зъби е редовната и правилна орална грижа! Както показва практиката, ежедневната устна хигиена намалява необходимостта от професионално лечение със 75-80%. Хигиената не включва само паста и четка за зъби. Тя е пакет от мерки, които трябва да бъдат изпълнявани през целия ден.
Ежедневната орална хигиена включва:-Необходимо е цялостно миене поне два пъти на ден;-Почистване на устата след всяко хранене (почистване, изплакване или дъвка без захар);-Почистване на междузъбното пространство с конец за зъби;-Редовни посещения при зъболекар.

2. Храна
Храненето е от първостепенно значение за профилактиката на зъбния кариес. За противокариесното хранене са важни два фактора: наличието на пълна гама от храни и разумна честота на приема на въглехидрати. От съществено значение е да се храните 3 или 4 пъти на ден, а диетата ви да включва основнитв групи продукти: хляб, млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци. За почистване на зъбите от плаката и за укрепване на венците в дневния хранителен прием трябва да включите груби храни: ябълки, моркови и други твърди зеленчуци или плодове в суров вид. Опитайте се да консумирате по-малко въглехидрати. Основният градивен елемент на зъбите е калция. Той се съдържа най-много в ядки, зелени зеленчуци, мляко и млечни продукти (особено с ниско съдържание на мазнини), както и във всички видове сирена.

3. Температура на храните
Много топла или студена храна е вредна за зъбния емайл. От разликата в температурата в емайла се образуват микропукнати. Това прави зъбите много чувствителни и податливи на кариес.

4. Грижа за венците
Кървенето и възпалението на венците е един от най-честите причини за лошия дъх и загубата на зъби. На свой ред това може да предизвика пародонтоза. Кто причини за пародонтозата се изтъкват лошата устна хигиена, тютюнопушенето, спецификата на консумираната храна и липсата на витамини. За профилактиката на кървенето на венците можете да използвате специални пасти и четки.

5. Флуор
Флуорът е от съществено значение за състоянието на нашите зъби. В някои области съдържанието на флуор в чешмяната вода е достатъчно, но в други то е малко и се нуждаем от допълнителен източник на флуорид. На пазара сега могат да се намерят продукти, съдържащи голямо количество флуор: пасти за зъби, мултивитаминни комплекси, дъвки. Но не трябва да забравяме, че твърде много флуорид също не е полезен за организма.

6. Редовните посещения при зъболекар
Редовните посещения при стоматолог за гаранция за здрави зъби. Защо? Първо, защото само с професионално почистване може да се премахне зъбния камък. На второ място, само един лекар може да открие в ранен стадии наличието на кариес и да предотврати неговото развитие. На трето място, специалистът ще ви даде съвети относно избора на пасти за зъби и други хигиенни продукти, които са подходящи за вас.

Според ново изследване на японските учени зеленият чай е от голяма полза за зъбите на човка, тъй като влияе благотворно на тъканите в устната кухина и е отлично профилактично средство срещу пародонтит (инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат; пародонтоза). В експеримента са участвали 940 мъже, които са били проверени за наличие на пародонтит в различна степен на развитие. Доброволците са пили зелен чай ежедневно и са записвали промените в състоянието на устната кухина. Установено е, че зеленият чай съдейства за намаляване проявите на основните симптоми на пародонтита. Научните изследвания продължават, за да се установи кои специфични компоненти на напитката са се отразили положително върху тъканите на устната кухина и имат заслуга за положителното въздействие против пародонтита. Според японските учени всеки, които има, макар и минимални прояви на пародонтоза, трябва да пие ежедневно 1-2 чаши качествен зелен чай.

Няма коментари: