ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да избегнем натрупването на мазнини през есента


С постепенното настъпване на есента човешкият организъм логично започва да се стреми към натрупване на запас от мазнини. Как да се храним най-правилно през този сезон, за да не напълнеем, но и едновременно с това да не навредим на здравето си?

Като правило в студено време човек яде по-калорична и питателна храна. Така организмът се подготвя за зимата. Климатът и времето оказват своето влияние върху нашите потребности от енергия. Ако ни е студено и се намираме в слабо затоплено помещение, тялото има нужда от по-калорични храни за сметка на енергията, която не ни достига.

Енергийният обмен е индивидуален за всеки. Някои хора ядат много и всичко изгарят, а други трябва да се ограничават в количеството употребявани калории, за да запазят теглото си. Обикновено хората, многократно спазващи строги диети за отслабване, изпитват и най-много затруднения - техните обменни процеси са настроени за натрупване на енергия, а не за нейното потребяване.

Ако не ни напуска желанието да ядем мазна храна, значи тя е необходима на организма. В този случай е по-добре да се спрем на мазна риба или ястия с растително масло. За обменните процеси този вид мазнини е по-полезен, отколкото животинските.


Всеки човек с наднормено тегло трябва по някакъв начин да е доволен, изпитвайки понякога чувство на студ. Това е доказателство, че той изразходва калории и черпи енергия от собствените си ресурси. Но ако чувството за глад не ни напуска, трябва да си спомним за супите. Не е вярно мнението, че от тях се напълнява - те са полезни и за тези, които отслабват, но е добре да са без застройка или сметана и с ограничено количество сол.

Кои са „безопасните” през този сезон продукти? Много полезни са картофите. Теглото се повишава не от тях, а от различните добавки, като мазни сосове, масло, пържени кюфтета. Картофите съдържат много калий, витамин С. Сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ястие. Не трябва да се забравя и киселото зеле, съдържащо много витамин С и малко калории. Ако ни се прииска да похапнем между две хранения, може смело да посегнем към суров морков, ябълка или друг плод. През есента трябва да се стараем да приемаме затоплена храна, включваща всички ценни и достъпни продукти в необходимото количество.

Няма коментари: