ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Полезни храни срещу простуда и грип


Всяка година с настъпването на есенните студове темата за настинките и грипа става отново актуална. По това време на годината милиони хора заболяват от грип. Когато болните достигнат голям брой, това вече е епидемия.
Причините за грипните епидемии са различни и многобразни. От географското разположение на страните през имунната защита на човека до начинът на хранене.
Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита. Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, боледуват много по-рядко. Консумацията на подправки - канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация. Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън, лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия. Фолклорните предания в определени райони на страната, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е абсолютно погрешна. Тютюнопушенето причинява имунен стрес, който отваря пътя за по-лесното проникване на болестотворните бацили в организма.

Няма коментари: