ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Спортът забавя клетъчната смърт


Редовните занимания със спорт имат положителен ефект не само върху външния ни вид, но и върху здравословното ни състояние, дори на клетъчно ниво.

Германски учени установили, че теломерите в белите кръвни клетки били по-дълги при хора, които спортуват редовно, отколкото при такива, които са клинично здрави, но не правят достатъчно физически упражнения.

Учените обясняват, че процесите на стареене и естествената смърт на клетките настъпват, когато теломерите се скъсят твърде много и клетките не могат да се делят нормално. Остаряването на клетките води съответно и до загуба на мускулна маса, намалена еластичност на кожата, отслабване на слуха и зрението, намалена когнитивна функция, които са признаци на старост.

Резултатите от проучването се базират на сравнителен анализ между дължината на теломерите при спортисти и при хора, водещи по-заседнал начин на живот.

Експертите установили, че активно спортуващите имат по-дълги теломери на белите кръвни клетки, отколкото доброволците, спортуващи по-малко от един час на седмица.

Доказателство, че спортът забавя стареенето на цялото тяло и поддържа доброто здравословно състояние, е и фактът, че спортистите имат по-бавен пулс, по-ниско кръвно налягане и по-ниско ниво на холестерол и липиди в кръвта

Няма коментари: