ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Връщането на стрелките с час назад вдига хормона на щастието


При магнитни бури шефовете да работят на икономичен режим, съветват специалисти

Резките температурни промени, независимо дали са към затопляне или застудяване, се отразяват зле на сърдечно болните и хората с високо кръвно.

Това обясни за "Стандарт" проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Само за седмица температурите у нас скочиха от 15 на 30 градуса и това се отрази най-вече на хронично болните.

Причината е, че те имат ограничен ресурс за адаптация, каза специалистката. Затова при рязко застудяване хората с високо кръвно трябва да увеличат дозите на медикаментите под контрола на лекуващия лекар. Играта на градусите води до образуване на тромби, които провокират инфаркти и инсулти, предупреди още д-р Торбова. Възможни са и запушвания на кръвоносни съдове в крайниците.
Тя препоръча хората със сърдечни болежки да не се преуморяват физически и психически в първите ден-два на новата температурна ситуация. Хронично болните би трябвало да следят по-често основните жизнени показатели (сърдечен пулс, кръвно налягане и др.) и при всяко съмнение да се консултират с наблюдаващия ги лекар. Засилената магнитна активност на слънцето увеличава рисковете за по-чувствителните хора, коментираха кардиолози. Когато бъдат обявени такива дни, хората над 50-годишна възраст и тези с големи обществени ангажименти - шефове на фирми, предприемачи и пр., трябва да работят на по-икономичен режим. На здравето се отразява и смяната на лятното часово време със зимно, но в положителна посока.

След като на 28-ми март нагласихме стрелките на часовника на летен режим, на 31 октомври за пореден път ще ги върнем с час назад. Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в неделя точно в 4 часа. Поспаланковците могат да нагласят стрелките от вечерта, за да избегнат объркване в дневните си срещи.

За щастие "есенните" стрелки щадят сърцето, обясняват експерти. Причината е, че ще спим с час повече. Именно през нощта се произвежда мелатонина, известен като хормона на младостта. Циркулирайки в кръвта в тъмното, той обновява клетките и подпомага работата на цялата ендокринна система. Мелатонинът играе съществена роля за засилване на имунната защита - нещо много важно при задаващите се грипни вируси и настинки, изтъкват лекари. Те подчертават, че в първата седмица след промяната повечето хора имат проблеми със съня, докато се пригоди биологичният им часовник. Затова в този период се препоръчва да се ограничат тонизиращите напитки - кафе, кола, енергийни питиета, включително и алкохол. Румяна Милева

Няма коментари: