ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Проф. Борисова подаде оставка, освободиха я за "несправяне със задълженията"


България отново си търси здравен министър. В деня, в който призна, че здравното министерство е заложник на финансовото, проф. Анна-Мария Борисова се раздели с министерския пост. Изненадващата новина дойде минути след като проф. Анна-Мария Борисова лично обясни пред журналисти след заседанието на Министерски съвет, че оставката й не е обсъждана. „Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми и тъй като нямам джоб, тя е в папката ми”, каза тя на нарочна пресконференция и подробно разясни плановете си за реформа. Броени минути по-късно, на финала на същата пресконференция, шефът на правителствения пресцентър съобщи, че оставката на проф. Борисова е приета от премиера Бойко Борисов.

Официалното съобщение на правителствената пресслужба гласи, че оставката е приета "поради несправяне на проф. Ана-Мария Борисова със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравноосигурителна система".

Самият Борисов заяви вчера в интервю за Канал 3, че здравеопазването е „единственият трън в петата” му и „единственото ми тежко болно място, където буксуваме”. „И ако Борисова не се справи, ще сложа друг и тогава ще успея”, отсече премиерът.

Тази сутрин пък проф. Борисова атакува финансовия министър Симеон Дянков заради неизвършеното до момента остойностяване на медицинските услуги и заяви, че от здравеопазването не могат да се правят икономии.

Последният скандал в здравеопазването е свързан с изтичането на информация за готвената от министерството концепция за здравеопазването за следващите пет години, в която фигурираше и въвеждането на доплащане. Самата проф. Борисова обясни пред bTV тази сутрин, че документа, който все още не е бил довършен, й е бил поискан от шефката на кабинета на премиера Борисов г-жа Румяна Бъчварова и впоследствие се озовал при синдикатите.

Оставката на Анна-Мария Борисова идва и ден след като от БСП и ДПС обявиха, че до края на седмицата ще внесат искане за вот на недоверие към правителството именно заради политиката в здравеопазването. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък посъветва преди дни премиера да парира вота, като смени здравния екип. Вчера и от СДС поискаха оставки в здравеопазването и обявиха, че кредита им на доверие към проф. Борисова се е изчерпал.

Проф. Анна-Мария Борисова бе предложена за здравен министър на 7 април, когато лекарите протестираха навръх професионалния си празник, и положи клетва на 21 април, след като 148 депутати подкрепиха кандидатурата й. След по-малко от 6 месеца на поста, тя може да се брои и за министъра с най-кратък престой начело на здравеопазването, ако не смятаме Емил Таков от служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г.

Първите коментари за оставката са скептични доколко тя ще реши проблемите в здравеопазването.

Оставката е знак за достойно поведение от страна на проф. Борисова, смята председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Протестите на лекарите през октомври обаче остават на дневен ред, стана ясно от думите му. Д-р Райчинов отбеляза, че лекарите искат основно оставката или поне отстраняването на финансовия министър Дянков, който всъщност управлява пряко здравеопазването и на практика обезсмисля поста на здравния министър.

Опозицията също няма да отмени намеренията си за вот на недоверие, фокусиран върху здравеопазването, стана ясно минути след оповестяването на оставката. Ексминистърът д-р Евгений Желев от БСП обясни, че вотът е срещу цялостната политика на кабинета в здравеопазването, а здравното министерство напоследък е превърнато в дирекция на финансовото.

Нигяр Джафер от ДПС пък отбеляза, че вотът няма да бъде отложен, защото един от мотивите за него е именно кадровият провал на управляващите в здравеопазването. 8 души си отидоха само за една година от ръководни постове в здравеопазването, посочи тя.

Оставката на проф. Борисова се оказва недостатъчна и за сините депутати, които иначе декларират подкрепа за правителството. Това не е достатъчно, нов екип трябва да поеме целия сектор, смята д-р Ваньо Шарков от СДС. Според Мартин Димитров пък, оставката е добър знак, но сините няма да лансират свой представител за поста, стана ясно днес.

zdrave.net

Аз Само ще се Усмихвам Анна - Мария Борисова

Няма коментари: