ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вълчи глад


Много хора се оплакват от това, че в определени моменти изпитават неудържим глад, без да могат да си обяснят какви са причините за това. Повишеният апетит се появява без налице да са фактори, които да провокират по-голям разход на калории, а оттам и завишена необходимост от конусмирането на по-голямо количество храна.

В медицината това състояние или появата на „вълчи глад” се обяснява с наличието на различни болести. Най-често става дума за стомашно заболяване язва, гастрит или разнообразни пробелми, свързани с киселинността в стомаха. Възможно е апетитът на човек да се повиши драстично и в следствие на диабет, глисти, както и като резултат от мозъчни заболявания, при които до мозъка не достига информация за ситост.

Разбира се гладът и злоупотребата с храна могат и да се появят и в следствие на придобит навик, лоша култура на хранене или просто от лакомия.

В по-голяма част от случаите неконтролируемият глад се съпътства от невъзможност на стомашните нерви да изпълняват своите функции, а оттам и от редица разстройства на почти всички системи в организма.
За да става дума за болестно състояние, а не за глад, появил се в резултат на стрес, повишена физическа активност или дълго гладуване, налице трябва да са болки в областта на корема, пищене в ушите, премрежване, които изчезват след консумацията на храна.

Важно е към това състояние да се подходи с внимание и разбиране, като най-добре е лекар-специалист да изготви индивидуален хранителен режим, а не да се прибегне към първата попаднала пред погледа диета.

Няма коментари: