ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ужас: тоалетните по-чисти от асансьорния бутон!


Следващия път, когато решите да използвате асансьор, най-добре да измиете ръцете си след това, защото има опасност да се заразите.

Типичният бутон в асансьора съдържа близо 40 пъти повече микроби от седалките в обществените тоалетни, сочат данните от ново научно изследване, цитирано от Daily Mail. То е било проведено в хотели, ресторанти, банки, офиси и летища.Данните сочат, че един квадратен сантиметър от всеки бутон в асансьора съдържа средно по 313 образуващи колонии бактерии.Същата повърхност от седалката на тоалетна съдържа само осем такива единици.

Бактериите на асансьорните бутони може да съдържат чревни бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на инфекции, посочват учените."В оживена сграда бутонът на асансьора може да бъде натискан от хора, които влизат в контакт с различни бактерии всеки изминал час", заяви д-р Николас Муун от компанията Microban Europe, провела изследването за Държавния университет на Аризона в САЩ.

"Дори ако бутоните се чистят редовно, възможността за натрупването на бактерии е голяма", допълни той.Предишни изследвания показват, че типичното бюро в офиса е дом на 400 пъти повече бактерии от тоалетната чиния, а компютърните клавиатури имат четири пъти повече микроби от тоалетните.

Няма коментари: