ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Целулитът e... до живот


Докато едната част от човечеството се бори с глада и нищетата, другата т.нар.”цивилизована” част се опитва да се справи с настигналата редица страни епидемия от затлъстяване.
Основният проблем на наднорменото тегло е сериозната вреда, която то оказва на здравето. Но жените имат и още един повод за безпокойство.

Наднорменото тегло създава неприятно впечатление от фигурата, а целулитът, който възниква като следствие от него, покрива бедрата и седалищните части с неприятни “дупчици”, приличащи на портокалов кора.
Според статистиката, този ефект са наблюдава при 85% от жените и повечето от тях мечтаят да се освободят от тази “напаст” въпреки че за разлика от затлъстяването целулитът сам по себе си не вреди на здравето.
В борбата с “портокалова кора” се използват все по-нови козметични средства, правят се сложни операции, десетки хиляди жени спазват тежки диети и правят специални физически упражнения. Въпреки всичко това обаче колко могат да се похвалят, че са се справили с целулита.

Резултатите от ново изследване показват, че липсата на ефект не е заради липсата на силна воля, която не позволява на жените да издържат на всички лишения и натоварвания. Според британски учени, нито една диета, дори най-строгата не може да доведе до избавяне от целулита, а приемането на различни медикаменти, както и хирургичните операции, се оказват още по-малко ефективни.
Редица експерименти показват, че намаляването на теглото дори води до противоположен резултат - проявата на целулита става по-видима, отколкото преди. Причината за това е в състоянието на кожата, която губи своята еластичност и след отслабването не може да си възвърне предишната гладка форма.
Дъглас Макджорд, член на Британската асоциация за естетическа и пластична хирургия, цитиран от Би Би Си е категоричен по отношение на целулита: ”Трябва да се научим да живеем с него. Засега не е измислен нито един начин за неговото трайно премахване”.

actualno.com

Няма коментари: