ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Набират спешно доктори и сестри..


80 доктори и 20 медицински сестри търси спешно столичната Бърза помощ. Днес работим с 12 екипа, които са недостатъчни и пациентите са принудени да чакат, притесняваше се д-р Румяна Колева, зам.-директор на звеното.

Според разчетите на здравното министерство, направени за население 1,2 млн. души, София се нуждае от 80 дежурни екипа. Живеещите в столицата са близо 2 млн. души, което означава, че са необходими 100 екипа, изтъкна д-р Колева. Тя припомни, че преди промените в София имало 90 линейки за спешните случаи - 60 към поликлиниките и 30 - в централния спешен център.

Въпреки кризата няма навалица за спешни доктори. Работата е уморителна и рискована, а заплатите са ниски, коментираха хората с бели престилки. Доктор без специалност ще започне с 560 лв., ако има една специалност, ще вземе 680 лв., а с две специалности - 700 лв. Медицинските сестри пък трябва да карат с 400 лева месечно.
Румяна Милева

1 коментар:

Анонимен каза...

С тези заплати и напрежение на работното място скоро няма да остане нито една мед. сестра в здравеопазването. А за спешна помощ....съвсем.