ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Девойки припадат от диети..


Сауна в линейките, температурата в колите удря 50 градуса


Млади момичета с манекенски размери създадоха най-много работа на столичната Спешна помощ вчера. Десетина девойки падаха в несвяст по улиците, когато термометрите удариха 35 градуса на сянка. Пазят строги диети за хубави фигури, в резултат на които им пада кръвното налягане и кръвната захар, обясни дежурната в Спешна помощ-София д-р Светла Богданова.

Eдно от момичетата не сложило хапка в устата си. Би могла да се подкрепи с един плод или диня със сирене, коментира загрижената докторка. 25-годишна жена пък припадна заради жегата в магазин "Кауфланд" в кв. "Люлин". Броени минути след нея пак там се строполи и 40-годишен мъж. Старци падаха като круши по обяд, защото излезли да пазаруват в най-горещото време. 80-годишен мъж се строполи на спирката на трамвай номер 20 при Централна баня.

Не можем да насмогнем, дежурните ни екипи са само 12, уточни д-р Богданова. В линейките, в които няма климатик, термометърът удря 50 градуса, пъшкаше един от шофьорите. Линейки с хора, получили инсулт, обикалят от болница в болница, защото в някои лечебници свободните легла свършиха. Диспечери разказаха, че половината от обадилите се вчера би трябвало да потърсят помощ от личния си лекар. Дъщерята на 50-годишна жена с депресия се обадила за линейка, която да закара болната в психодиспансер. 67-годишната Красимира Илиева със счупена ръка се обади на спешния телефон с настояване да я види лекар, а би трябвало да потърси помощ в "Пирогов". От старческия дом в Горна баня пък повикали линейка заради възрастен мъж с херпес зостер. Някои стари баби звънят всеки ден в Спешния център, все едно имат годишен абонамент, казват доктори. Една от тях е 79-годишната Златка Циганска, която се оплаква от жлъчна криза и моли да я откарат в болница "Токуда".

Линейките не са таксита, викат ни за щяло и не щяло, ядосват се доктори. Пациентите пък се жалвали, че не могат да намерят през лятото личния си доктор. Някои джипита пък дори насочвали пациентите си към Спешното. Дъщерята на 81-годишния Вълко Цонев, който починал, поискала от спешните доктори да издадат смъртен акт, както я посъветвала личната лекарка д-р Давидкова. От няколко години не се занимаваме с тази дейност, недоумяваше д-р Богданова.
Румяна Милева

Няма коментари: