ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Депутатът на ГЕРБ, обвинена в обслужване на лични интереси, ще подаде оставка


Депутатът от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева, която е журирала дъщеря си за доцент и е включила диагнозата амблиопия като пътека в здравната каса за лични интереси, трябва да подаде оставка. Това каза пред БНР председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

Името нмна д-р Алекисева беше замесено в два скандала, гръмнали един след друг само за няколко дни.

Първият е свързан с участието на Алексиева в жури, в което е гласувала дъщеря й да стане доцент. След това нейни колеги я обвиниха, че е включила лечението на очното заболяване амблиопия (намалено зрение на едното око) при децата в здравна пътека заради лични интереси, с което е източена НЗОК.

Десислава Атанасова заяви: „Според мен, като юрист, наистина е следвало колегата да си направи отвод и да не журира конкурса на дъщеря си. От там нататък дали ще подаде оставка или не - аз, до колкото знам, тя вече е направила този избор, и ще подаде оставка след започване на пленарните заседания.

Не съм говорила с нея, от медиите разбрах. Мисля си, че трябва да бъда изслушана първо от изпълнителната комисия и след това да се вземе решение.

Според националния консултант по офталмология доц. Ива Петкова добавянето на амблиопията в клиничната пътека е добър ход

„Не мисля, че тази пътека и включването на амблиопията в тази пътека може да източи касата, особено когато това става за деца, които имат действителна нужда. Аз мисля, че ние имаме дълг към нашите деца. Даже и ние в момента искаме да включим още една пътека, която да включва детското зрение, това е за оглед и манипулации под обща анестезия. Тъй като нашите пациенти са много малки и те не дават възможност да бъдат изследвани по друг начин", обясни тя.

Националният консултант по офталмология доц. Ива Попова добави, че се обмисля реформа в пътечната организация на труда в медицината.

Няма коментари: