ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Продават лекарства с изтекъл срок на годност


Проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата е показала, че аптеки в страната продават лекарства с изтекъл срок на годност. Това съобщи пред Дарик радио директорът на агенцията Александър Янков.При 30% от проверените обекти медикаментите не се съхраняват правилно. Янков препоръча на пациентите да проверяват срока на годност на лекарствата, които купуват.

Той съобщи още за нарушители, които през летния сезон продават лекарства във фоайетата на хотели по Черноморието, затова проверките там ще продължат до края на септември.

Установени са и други нарушения - около 40% от тях са за отпускане на лекарствени продукти без рецепта. От агенцията са затворели аптеки в Златни пясъци, защото не са имали разрешителни за работа. По думите на Янков, фармацевтите не съхраняват правилно лекарствата, тъй като липсвала вентилационна система в някои помещения.

Той уточни, че се обмислят промени, според които Агенцията по лекарствата да издава разрешителни за работа на аптеките, а не както е досега - Министерство на здравеопазването.

Межудвременно от РИОКОЗ- Кърджали съобщиха, че от 10 до 20 август здравните инспектори от отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" са съставили 21 акта за нарушения, сред които най-много са за продажба на храни с изтекъл срок на годност, предаде БТА. Издадени са четири предписания за спазване на хигиенните изисквания и една заповед за спиране на продажба на стока, съхранявана неправилно.

Обект на проверките са били магазини и складове за търговия с храни, заведения за обществено хранене и за бързи закуски. Проверенени са 20 обекта в община Кърджали и 11 в община Момчилград .

Няма коментари: