ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пета оставка от ръководни постове в областта на здравеопазването за една година (ОБЗОР)


Народният представител доц. Геновева Алексиева подаде днес оставка като заместник-председател на парламентарната здравна комисия и комисията по труда и социална политика. Така нейната оставка е петата под ред от ръководни постове в здравеопазването в правителството на ГЕРБ.

Първи оставка подаде министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. След него последователно от постовете си се оттеглиха директорът на НЗОК Жени Начева, председателят на парламентарната комисия по здравеопазването д-р Лъчезар Иванов, заместникът му Пламен Цеков и сега назначената на поста на Цеков доц. Геновева Алексиева. Всички те си подадоха оставките след като имената им бяха замесени в различни скандали.


Геновева Алексиева подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева депозира оставката си като заместник-председател на здравната комисия и на социалната комисия в парламента. Моралът е в закона. Според закона аз трябва да участвам в конкурса. Моралът не е отделен от закона, каза Алексиева по повод участието й в конкурса за доценти, при който е кандидатствала дъщеря й.
Депутатът д-р Геновева Алексиева смята, че няма конфликт на интереси в участието й като експерт в специализирания съвет по офталмология и оториноларионгология. "С г-н Борисов обсъждахме тази ситуация и съм на мнение, че личните нападки срещу мен не трябва да се отразяват върху имиджа на партията. Не трябва българското общество да остане с впечатлението, че моите действия са пряко свързани от работата ми като член на ПГ на ГЕРБ, а са мои лични действия, които съм направила въз основа на основания", каза Алексиева. По думите й обвиненията срещу нея напоследък са достигнали огромни размери.
Участието ми в конкурс за доцент касае 3 места за доценти в Александровска болница. Единият от участниците е дъщеря ми, а другият е детето на колега, обясни депутатът. Няма конфликт на интереси в участието ми като експерт в специализирания съвет по офталмология и оториноларионгология, заяви тя. Алексиева обясни, че преди конкурса е отправила запитване до президиума. От там получих отговор, че присъствието ми на заседанието не противоречи на закона за научните степени и научните звания. С участието ми там аз не нарушавам закона за научните степени и звания, каза депутатът.
По време на процедурата председателят на специализирания съвет подложи на гласуване нашето участие, което обезсмисли даването на отвод. Ако аз си бях направила отвод щеше да е нарушение на закона. Сега трима се оплакват, а ако бях направила самоотвод, щяха да се оплакват всички присъстващи на конкурса. По някакви причини и трите места са обявени в един ден. Ако имаше различни обяви на тези места, аз щях да си дам отвод, в този конкурс за дъщеря ми, добави тя.
„Обвиненията, че съм източвала Здравната каса, ме смаяха. Те просто ме ужасиха”, каза Алексиева. „Ленивото око не е в отделна клинична пътека, а е вкарано в тази 138 пътека, където има най-различни болести. При разглеждането на тези клинични пътеки вкарването на амблиопията в една от тях се очакваше дълго време в нашата офталмологична общност, защото знаете дълго време нямаше Рамкови договори, сега щеше да има и Лекарският съюз, по негова инициатива, не по моя, поиска преразглеждане на всички клинични пътеки и от очните клинични пътеки ние разгледахме всичките 10 пътеки. Навсякъде направихме промени в алгоритъма и в 138-а беше влязла амблиопията. На това съвещание с пълен консенсус всички присъстващи се подписаха, че ние сме задължени и трябва да помислим за лечението. 2 до 3% от популацията на една държава са с амблиопия и хората не ги лекуват, защото няма пари. Тези, които имат, се лекуват”, каза Алексиева.
Тя добави, че подписът за тази клинична пътека е положила и доц. Руска Христова и заяви, че тогава нейното отношение е било професионално и отговорно. „За цялата офталмологична общност е известно, че ние сме в конфликт”, каза тя. Напоследък атаките срещу мен много ескалират, взеха огромни размери, каза Алексиева.

Коментарите

Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева коментира случая с думите: „Заболяването амблиопия е влязло в клинична пътека под влияние на националния консултант по офталмология в наредба 40, която се променя единствено и само от Министерството на здравеопазването. Това е станало в началото на януари. Тогава това заболяване е станало част от пътеката иначе цялата пътека е влязла преди години”. Заболяването е включено в клинична пътека 138, която фигурира в основния пакет на Министерството на здравеопазването от 2007 г. Касата заплаща целия основен пакет, който се определя от Министерството на здравеопазването, а допълнението, по което се заплаща за заболяването амблиопия, е включено по предложение на националния консултант по офталмология към министъра на здравеопазването от 1 януари 2010 г. Националните консултанти предлагат промяна в алгоритъма на пътеките. Така че в случая националният консултант по офталмология е дал това предложение към 1 януари амблиопията да е включена в пътека 138, обясни Нешева. „Алексиева няма взаимоотношения със Здравната каса”, каза управителят на НЗОК и добави, че с касата договор е сключила болница „Визус” и като всяка болница, която отговаря на изискванията, тя може да сключи договор по клиничните пътеки в основния здравен пакет. Офталмологичните пътеки, по които болницата е сключила договор, са 132, 133, 135, 136, 138 и 139. Цената на клинична пътека 138, където е включено лечението на амблиопията, е 233 лв. За 2009 г. през болницата по тази клинична пътека са преминали 128 души.
Запитана има ли основание в подадената оставка като заместник-председател на здравната комисия в парламента от страна на доц. Геновева Алексиева Нешева каза: „Тя преценява. Всеки човек, който заема обществен пост, трябва да преценява сам тези неща. Не бих искала точно това да коментирам. Това е личен избор или по-точно е морална преценка на деянието”.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви: „Изтъркан номер от страна на управляващите е подаването на оставка от комисии в Народното събрание”. По думите му – ситуациите като тази с д-р Геновева Алексиева се превръщат в тенденция.
Общо взето те смениха вече всички комисии. Ако трябва да ги сменят вече всички наведнъж и нататък да започнем да работим като хората. Не съм убеден, че това върши някаква работа. Не остана комисия, която да не е сменена, а от това нищо не произтича и нищо не става по-добро. Не смятам, че това действие е адекватното, коментира той.
Според Кутев – премиерът и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов трябва много сериозно да помисли за състава на парламентарната си група.
Доколкото тази парламентарна група е най-голямата и прави два пъти месечно по някакъв много сериозен гаф – на негово място сериозно бих се замислил за всички методи – или да се сформира нова, или да се тръгне нанякъде. Той има много сериозни проблеми с парламента си, с депутатите, които са избрани от негово име, с парламентарната група и доколкото той е шеф на ГЕРБ според мен трябва много сериозно да се замисли дали изобщо това, което прави като управление, има смисъл, защото те напълно го компрометират, каза Кутев.
По думите му – засега виждаме проблеми с овластени представители на ГЕРБ, които очевидно не могат да бъдат народни представители, в парламента има хора, които постоянно злоупотребяват с властта да бъдат депутати и по този начин държава не може да се управлява.
Ако Бойко Борисов наистина се опитва да направи това, което прокламира – да въведе един нов ред в държавата, според мен трябва да си разпусне парламентарната група и да отиде на избори, заяви Кутев.
Той коментира, че в огромна степен тези случаи уронват престижа на Народното събрание.
Парламентът започна с над 40 % рейтинг, в момента надали има и 12 %. Това унищожава институциите в две посоки. Едната, разбира се, е нелепото поведение на депутатите и на властимащите в момента. Но втората посока е това, че Бойко Борисов, Цветан Цветанов и цялата тази група от хора, които според мен изобщо нямат представа защо са във властта, разрушиха представата за институционалност на държавата. Те целенасочено се опитват да рушат всяка форма на институция, като доказват, че всички били маскари, всички били мошеници. А както виждаме какво се случва в тяхната група – представяте ли си, ако тези същите неща се бяха случили в предишния парламент в групата на БСП? Медиите щяха да ни разкъсат, щеше да се говори само за това и щяхме да си отидем от властта веднага. А случаите вече стават 5-6-7 и никой няма реакция, каза Антон Кутев.
Депутатът от ПГ на Синята коалиция д-р Ваньо Шарков каза: „Законът за конфликт на интереси трябва да бъде спазван”. Всеки един от колегите трябва да го спазва или поне да направи всичко възможно, когато има конфликт на интереси, той да е публично обявен, заявен, да не се взема участие в определени гласувания, каза депутатът.
На въпрос – дали е достатъчно подаването на оставка от ръководни постове от страна на д-р Геновева Алексиева, Шарков заяви, че това са вътрешнопартийни работи на ГЕРБ.
Дали трябва да се вземат някакви конкретни мерки, това е въпрос, който би трябвало да решават политическите ръководства на партиите, които са парламентарно представени. Въпросът е както в предварителния подбор на кандидатите за народни представители, така и след това в начина, по който се работи в съответната парламентарна група. Има една поговорка, която казва: Когато има торнадо, и магаретата летят във въздуха, заяви Ваньо Шарков.
По думите му – от ГЕРБ трябва да се замислят за начина, по който си подбират кадрите.
Депутатът каза, че в никой парламент не е било добър пример когато нарушилите правилата народни представители, остават такива. Знаете случая с Кузов (Владимир Кузов – бел. ред.) в предишния парламент - трябваше да се стига чак до решение на парламента, напомни той.
Доц. Александър Маринов, преподавател в катедра „Публична администрация” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, коментира: „За тежки нарушения оставката би трябвало да е от всички публични постове”. По думите му – ситуацията с депутата д-р Геновева Алексиева има две страни.
Трябва да се признае, че това, което се случва при ГЕРБ – все пак да се подават някакви оставки, доскоро беше немислимо. В това отношение трябва да бъдат поздравени управляващите. От друга страна според мен за такива прегрешения не е достатъчно да си подадеш оставката от някаква ръководна позиция, още повече че в дадения случай госпожата изрази публично шокиращи твърдения – например, че законът бил над морала. Конфликтът на интереси е много тежко нарушение и достатъчно много държавата ни изпати от него, каза той.
Според доц. Маринов – от поведението на д-р Алексиева не личи тя да си дава сметка, че е сбъркала и съжалява. Проблемът е в това, че поведението й е много симптоматично по принцип в България - много хора не виждат нищо лошо, че са се погрижили за интереса си или за този на своите близки.
Това е някаква малка санкция, би трябвало в такива случаи, особено по-тежките, да има оставка отвсякъде. Ако това е оставка, разбира се – дали е нейна постъпка или е някакво разпореждане на премиера. Тогава не е оставка, тогава е уволнение, което става по волята на премиера и той раздава справедливост, което по принцип е неправилно, коментира той.
По думите му – уредбата, свързана с конфликта на интереси не е удачна, защото абсолютизира правната страна.
Разбира се, такива драстични примери като този ги хваща, но има десетки други, които изискват във всяка една държавна институция да има специален орган и специална вътрешна система, която да регулира тези конфликти на интереси. Все още нашето публично управление и не само публичното, същото важи и за частния сектор, е проядено от конфликт на интереси. Законът сам по себе си не може да ги реши. Той може да отсее най-драстичните случаи, каза Маринов.
„Търпимостта към прояви, свързани с конфликт на интереси, е много голяма и това не е добре”, каза доц. Александър Маринов, преподавател в катедра „Публична администрация” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
По думите му - трябва да мине време, да се научим, че конфликтът на интереси, който ощетява публичното, всъщност ощетява всички нас.
Маринов заяви, че подобни ситуации като тази с депутата д-р Геновева Алексиева, са петна по парламента, но те не го връщат назад, защото той не е напреднал.
Това, което ГЕРБ правят, са твърде малко неща, много неща си продължават по старому , може би не така дразнещо. Ще трябва да мине много дълго време преди българският парламент да си извоюва авторитет. Има една основна предпоставка за това – сега българският парламент е тотално подчинен на изпълнителната власт, той е един придатък на правителството. Било е и преди, но сега примерът е драстичен, а ние сме парламентарна република и той би трябвало да бъде мястото, където се води сериозен политически дебат и се упражнява контрол над изпълнителната власт, включително от мнозинството, което е избрало това правителство, каза той.
По думите на доц. Маринов - едно такова послушно мнозинство, което гласува всичко, което поиска правителството, води до такива резултати – че се мултиплицират грешките на кабинета.
Виждаме достатъчно такива примери – когато се преправят закони, допускат се грешки. Парламентът, разбира се, трябва да се пази от такива петна, но той, за да има висок авторитет, трябва да изпълнява своите си функции на представител на суверена, а не на слуга на правителството, коментира той.
Според него много голям порок на днешното управление е, че всичко е крайно централизирано и се решава от един кръг от двама-трима души.
Виждаме този синдром към супер централизация в абсолютно всички области, той се налага в държавата като манталитет. Това няма да доведе до добър край, коментира доц. Маринов. По думите му - съвременната политика е сложно, колективно дело с много партньорство и диалог, а не с една истина от последна инстанция.
Моралните въпроси не могат да се решават само със законодателно уреждане. Освен законовата рамка, има етични кодекси, неписани правила дори.
Това е въпрос на израстване на политиката, в това число на морала в политиката, но за това не трябва да разчитаме само на политиците.
Политиците проявяват морал, когато гражданското общество ги задължава да го правят и санкционира тези, които не го правят. Ако ние като граждани наказваме хората, които не просто са нарушили закона, а които са постъпили нечестно, непочтено, неморално, тогава естествено че ще извършим една положителна селекция, заяви той.

Няма коментари: