ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекарите се готвят за масов протест, канят и пациентите


Цялата медицинска общност се готви за национален протест в средата на септември, обявиха днес председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Те се срещнаха, за да обсъдят кризисното положение в здравната система заради непрестанното орязване на парите за болниците.

Според Райчинов и Тренчев към протестите трябва да се присъединят и пациентите, защото ще са най-потърпевши от грешната реформа в здравеопазването. Те напомниха за случая от миналата седмица, в който пациент беше разкарван между три града, докато му окажат помощ. "Лекарите не отказват помощ, тях ги няма. Вече даже е слабо да се каже, че в здравеопазването има криза, в сектора има сериозен проблем", коментира президентът на "Подкрепа".

Той е категоричен, че вината за проблемите в този сектор, както и в почти всички останали - пенсионната система, културата и други, е основно на финансовия министър Симеон Дянков. В България има недалновидни и неправилно управление на финансите, обяви Тренчев. Синдикалният лидер смята още, че на премиера Бойко Борисов се подавала изкривена и невярна информация.

"Когато преди две години бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че здравната вноска ще се увеличи с 2%, каза, че това е заради кризата и парите ще отиват в резерва, защо сега не се използва този резерв", коментира д-р Евганий Душков от "Подкрепа". По неговите думи в резерва трябва да има 1,2 млрд лв. "Проблемът е, че тези пари се въртят някъде и никой не знае къде точно са", допълни синдикалистът.

Няма коментари: