ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

ТОП НОВИНА:Болници спряха плановите операции, приемат само спешни случаи


Голяма част от държавните болници в страната спряха плановите операции и приемат само спешни случаи.
Заради липсата на средства, на места има затворени цели болнични отделения и десетки лекари и медицински сестри в отпуск, съобщи bTV.Само спешни случаи приемат в някои лечебни заведения в София, Пловдив, Бургаско, Ловеч, Русе, Шумен, Разград, Сливен и Стара Загора. Болниците са изразходвали парите, отпуснати от Здравната каса за август.

Според директори средствата са свършили, защото са с над 30% по-малко от това, което болниците са получавали за същото време на миналата година.

На места се правят икономии от храната на пациентите. Много лекари и медицински сестри са в принудителни отпуски.

Университетската многопрофилна болница "Свети Иван Рилски" в София има 285 легла, в момента от тях са заети само 15% и то не защото няма болни, а заради спрения прием. Още в края на миналия месец управителят на болницата е поискал с писмо от принципала - министъра на здравеопазването, указание как да продължи нормално работа с намалените след анексите с Касата средства.

"Решихме да информираме принципала, че с действията, които предприемаме, ние и негласно той подкрепя, защото липсата на отговор - това означава за мен, на системата общо на здравеопазването по линия на Касата, се причиняват вреди от порядъка на 30-35 милиона месечно", заяви д-р Дечо Дечев.

Както на много места и в тази болница вече приемат само спешни случаи, а от две седмици две от клиниките са затворени и всички са в отпуск.

Заради намаления прием в болница "Св. Иван Рилски" от понеделник ще започнат да записват пациенти за месец октомври в списъка за чакащите.

"Едно дете на 14 години, с тумор на задна черепна ямка, не можеше да върви по коридора, какво трябваше да направим? Да го оставим на улицата? Значи в момента горе екипът го е оперирал и си плаща всичко от джоба, не пациентът, искам да кажа, че се плаща неговото лечение от тези хора, които са го оперирали", допълни д-р Дечев.

Според него ситуацията няма да се промени, защото и през следващите месеци болниците ще получат от Касата много по-малко пари отколкото са им нужни.

"Ние сме в ситуация, в която държавните болници загиват. Това е ситуацията, колкото и да е жалко", каза д-р Дечев.

От Здравната каса обясняват, че е налице намаление на средствата, което произтича от финансовата рамка за тази година. В същото време обаче не можело да става дума за лимитиране на дейността, а за финансова регулация, която предполага активното участие на болничните ръководства в изразходването на средствата, а не само досегашното им пасивно "усвояване".

Поисканата от лекарския съюз среща с премиера Борисов ще се състои във вторник. Очаква се след разговорите да стане окончателно ясно ще протестират ли ефективно медиците от средата на септември, пише БЛИЦ.

Няма коментари: