ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

От пресата: Това не е реформа, а тероризъм


Лекарите излизат на протест през септември. Това оповестява цялата днешна преса в близо 40 публикации по темата днес. Изключение, разбира се, прави „Атака”, който преразказва вчерашното интервю на шефката на касата д-р Нели Нешева в публикация под заглавие „Пари за болниците има”.

Ефективни стачни действия тръгват от първи септември, ако не отпаднат "своеволните и незаконни действия от страна на здравната каса", пише „24 часа”, като цитира председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. „Предложените анекси на лечебните заведения са различни - за "наши и ваши" хора, коментираха лекари на съвета. В по-добрия вариант се дава гаранция, че 20%, които касата бави по няколко месеца като гаранция срещу възможни злоупотреби, все пак ще бъдат платени. В по-неизгодните анекси нямало и дума за това”, четем в часовия вестник. Изданието цитира шефа на столичната „Св. Анна” д-р Димитър Димитров, според когото недостигът на средства за 2010 г. е около 400 млн. лв.

"Касата плаща при 6 условия, едно от които е сумата по фактура да не надвишава месечните стойности, утвърдени в закона за бюджета", се казва в писмо на НЗОК до БЛС, четем още в ежедневника. „24 часа” твърди още, че НЗОК е изпратила писма, според които ако дадена болница не подпише, касата ще търси прекратяване на договора в съда.

„Труд” разказва: „Юристите на БЛС бяха смутени и от друг текст в новите анекси, съгласно който ако те бъдат подписани, то ще отменят подписаните през февруари договори. С тях се гарантираше покриване на 20% от разходите, които не достигаха. Тези пари трябваше да бъдат предоставяни на болниците до два месеца след проверка на касата.” Изданието цитира д-р Димитров, който коментира: „Ако сега подпишем новите анекси, означава, че се отказваме доброволно от тези пари, а това няма да стане.”

Вестниците цитират обобщението на БЛС д-р Цветан Райчинов, който заявява: „Да смачкаш една система не е реформа, това е тероризъм”.

В крайна сметка, ако касата не отмени тези бюджети, ефективните протести ще са факт през септември. По време на тях в болниците ще се прекъсва работа и ще се поемат само спешни случаи, казва д-р Райчинов. Парадоксът е, че, подписвайки анексите за август, някои болници вече прекъснаха плановата работа и обявиха, че ще поемат само спешни случаи.

„Сега” пише и за предложение на лекарския съюз към здравното ведомство. „Здравният министър да напише наредба, в която да се регламентира какво представляват листите на чакащи пациенти и как функционират, искат от БЛС. Според съюза в момента няма регламент, който да казва как, ако си плати един човек, може да се "пререди" в списъка, нито яснота кое състояние е спешно и кое не, така че да се преценява кой и колко може да чака и кой – не”, четем в изданието. Лекарският съюз също така припомня регламентите на ЕС, според които при листи на чакащи над 3 месеца пациентът има право да се лекува в друга страна - членка на съюза. „Това ще излезе още по-скъпо на здравната каса, тъй като тя ще трябва да плаща по цените на чуждите фондове, поясниха от БЛС. За да може да се оперира в страна членка без пари обаче, пациентът трябва първо да получи разрешение от нашата НЗОК”, коментира вестникът.

Няма коментари: