Консумацията на ябълки предпазва от увреждания на червата. Това се дължи на въздействието на вещества като полифенола върху чревните стени, твърдят германски химици от Техническия университет в Карлсруе, съобщи специализираното издание "Новини от света на химията" ("Nachrichten aus der Chemie"), цитирани от БТА.
Полифенолите подсилват клетъчните стени и спомагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта. Освен това те са мощни антиоксиданти, т.е вещества, които неутрализират свободните радикали в организма.
Така, освен че предпазват клетъчните структури, те намаляват и оксидативния стрес в организма и възпрепятстват възникването на възпаления. Освен в ябълките полифеноли има и в други плодове и зеленчуци като боровинките и лука.
Няма коментари:
Публикуване на коментар