ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Изпаряват кариес за 60 секунди


Познавате този писклив звук - заплашителния вой на стоматологичната машина. И болката след това - когато "борчето" дълбае навътре в зъба. А тялото ти се разтриса от вибрациите - от главата до петите. Ужасът свърши! При зъболекаря вече не боли. Благодарение на "американското чудо" - свръхмодерния воден лазер, който сменя "борчето" и скалпела. Кариеси, "джобове", афти изчезват за секунди - без кръв, без болка и без упойка. Как? Един от най-големите спецове по лазерна стоматология в Европа - германският д-р Томас Хаман, показа на бг колегите си в столичната дентална клиника "Eo Dent". Зъболекарите там вече работят с модерния воден лазер - уникалната машина на американците от "BIOLASE".

Шиечен кариес. "Забива" се в предната част на зъба, точно до венеца. Болката е ужасна - дори да си с упойка. "Борчето" дълбае зъба ти и има толкова много кръв. Досега. Коварният кариес вече се "изпарява" за секунди. Водният лазер "стопява" само болната тъкан, без да дълбае зъба. Болка няма, нито упойка. "И само след 10 минути можеш да нападнеш сандвичите", шегува се актьорът Александър Кадиев. Синът на Катето Евро пробва "чудния" лазер в "EO Dent". И за 2 минути в опитните ръце на д-р Хаман и д-р Райков се отърва от два кариеса. "От време на време усещах леко боцване - само това", доволен е актьорът, който винаги си иска упойка при зъболекаря. Пак без анестезия на стола седна и възрастна столичанка. Проблемът й е тежък - израстък на езика. "20 години се мъчех и се срамувах от хората", признава дамата. Няколко минути обаче стигнаха на д-р Хаман и д-р Дечев да я дарят с нова усмивка. Без скалпел, кръв, болка и анестезия. Лазерът прави срез за секунди. Раната пък зараства вместо за седмица само за 2 дни.

Лъчение от разстояние
Лъчът работи от разстояние - между 1 и 3 мм. Няма допир със зъбите, костта или венците. Затова и няма болки и вибрация. Американското "чудо" се захранва от лазерната енергия, въздух и вода. Д-р Хаман обяснява, че апаратът буквално "взривява" водните молекули. Ефективен е както при работа с меки, така и с твърди тъкани. Лазерът е идеален за деца и бременни жени - тъй като процедурата е безболезнена и не се използва упойка. Чудесен е и при пациенти с хипертония - защото няма кървене и те понасят интервенцията по-лесно.

Импланти за нула време
Освен при кариеси стоматолозите често използват лазера и при лечението на парадонтоза. Водният лазер "чисти" опасните джобове за минути. Гингивата оздравява и прикрепва добре към разклатените зъби. В "EO Dent" го използват и при лечението на коварните грануломи. Вместо със скалпел срязват костта с лазера - бързо и без болка и кръв. Безценен е и при поставянето на импланти. Скъсява процедурата наполовина, обясняват стоматолозите. Т. нар. разкриване на имплантите с лазера и вземането на отпечатък за коронка става буквално за секунди. При конвенционалния метод се изискват поне две посещения при стоматолога и процедурата отнема седмица.

Лазерът е идеален и за суетните. Само за минути решава проблема с усмивката. Неприятното оголване на зъбите и венците се коригира за няколко минути. При лазерната френотомия (отстраняване на страстването на тъканта, която свързва устните с венеца) отново се работи без упойка, а раничката заздравява само за ден-два. Лазерът бързо се справя и с афтите и херпесите. И прави чудеса с жълтите зъби. Не наранява емайла и може да постигне до 12 степени на избелване на усмивката, обясняват стоматолозите от "EO Dent". /standartnews.com
Лора Симеонова

Няма коментари: