ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Възпитайте стомаха си!


Намалявате калориите, за да отслабнете. Звучи просто, но има само един проблем. Стомахът неизбежно започва да протестира, докато не се предадете на изкушенията.
Причината е, че когато организмът усети недостиг на храна започва да произвежда повече от хормона на глада (грелин), за да ви принуди да ядете.

Само защото стомахът ви е биологично устроен „антидиетично”, не означава, че трябва да се тъпчете непрекъснато.
Опитайте следните трикове и след време коремът ви ще стане не само по-спокоен, но и по-плосък:
Протеини
Специалистите по хранене винаги препоръчват протеинови храни без мазнини и имат право: те засищат и отнемат повече време на организма за храносмилане и усвояване.
Такива храни са яйчните белтъци, обезмасленото кисело мляко, канадския бекон. Има обаче значение кога се ядат.
Най-добре е на закуска, тогава те засищат за по-дълго. Учени от Бостън препоръчват по 30 грама протеини на закуска.
Картофи
Кампанията срещу въглехидратите накара хората да се лишават от картофите, но всъщност нишестето, което съдържат е много ефективно средство за подтискане на апетита.
Картофите съдържат един специален вид нишесте, което подтиска храносмилателните ензими. Те престояват по-дълго в чревната система и забавят огладняването, твърдят учени от Юта.
Изяждайте по 1 печен картоф на обяд /той има около 100 калории/, или малко картофена салата с оцет.
Ненаситени мазнини
Пълното лишаване от мазнини може да има и лоши последствия. Ненаситената олеинова киселина, която се съдържа в зехтина, ядките и авокадото, помага за подтискане на апетита.
При храносмилането тя се преработва във вещество, което спира сигналите за глад към мозъка.
Специалистите посочват обаче, че приемът на тези мазнини трябва да се контролира. Тяхното количество трябва да е 20% от всички поемани калории. Например 2 лъжици фъстъчено масло, 30 грама орехи или четвърт авокадо.
Гимнастика
Американски специалисти по физиология са открили, че 1 час интензивна аеробика може да намали апетита през следващите 2 часа. Интензивните физически упражнения понижават нивото на грелина и повишават количеството на хормоните, които подтискат апетита.
Грейпфрут
При изследване на учени от Сан Диего, пациентите, които изяждали по половин грейпфрут при всяко хранене, отслабнали средно с 2 килограма за 3 месеца. Медиците твърдят, че грейпфрутът понижава стойностите на инсулин след хранене – хормонът който регулира кръвната захар и метаболизма на мазнините.

Аромати
Вдишването на аромата на някои храни може да „измамят” мозъка да мисли, че организмът се засища.
Учени от Чикаго твърдят, че пациенти, които вдишвали мириса на черен пипер на всеки 2 часа, изяждали по 2700 калории по-малко седмично – това означава отслабване с почти половин килограм.
Същият ефект имат ароматите на банан, зелена ябълка и ванилия.
health.bg

1 коментар:

Анонимен каза...

hahahahahahhah,kolkoto i da miri6a banana,njama da otslabna,3a6toto 6te go hapna.abe,hora trjabva volja i mn.vreme 3a da stane6 ot slon4e- bonbo4e i to vtaleno.ehhhhhhhhhhhh,me4ti....