ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ново лекарство смъква 6 килограма за година


Доброволци с наднормено тегло, които вземали експерименталното лекарство "Contrave" на биофармацевтичната компания "Orexigen" са загубили около 6 килограма за една година, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Тези, които приемали медикамента, имали по-малко желание да ядат сладки храни както и хранителни продукти, съдържащи скорбяла. Те се чувствали заситени, а апетитът им бил намалял.

Изследването, публикувано в медицинското списание "Лансет" (Lancet), сочи че страничните ефекти на лекарството са слаби и отшумяват с времето. Експерти предупредиха обаче, че са необходими допълнителни проучвания преди да бъде обявено, че медикаментът е безопасен.

Данните от спонсорираното от компанията изследване вече са предоставени на Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ, където комисия от специалисти трябва да обмисли до декември дали да одобри продажбата на лекарството. Списание "Лансет" е предало данните за проучване на независим екип от експерти, преди да ги публикува, съобщи Франк Грийнуей от Центъра по биомедицински изследвани Пенингтън към Луизианския щатски университет, ръководил проучването.

"Contrave" е комбинация от антидепресанта бупропион, и налтрексон, използван за лечението на алкохолизъм и други видове пристрастяване.

Изследването обхваща 1700 пациенти с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, като част от тях са получили плацебо, а останалите един от двата варианта на лекарството. Тези, които използвали медикамента отслабнали 6 килограма за една година, а приемалите плацебо само 1 килограм и 400 грама.

"Лекарството предизвиквало леко повишаване на кръвното налягане, което се нормализирало с времето", посочва Грийнуей. Не са констатирани другите възможни странични ефекти, характерни за едната съставка на "Contrave" - бупропион, като пристъпи на страх, безсъние или мисли за самоубийство.

Три американските компании се борят да получат лицензи от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата за ново лекарство срещу наднорменото тегло. През септември ще бъде разгледано и предложеното от Arena Pharmaceuticals Inc лекарство, наречено лорказерин.

Няма коментари: