Според учените, изследвали експериментално обмена на веществата, ние не се различаваме особено от останалите животински видове, които поемат риск в името на намиране на храна.
Според тях те са уловили един фактор, който нормативната икономическа теория не може да предскаже. „Смятаме, че връзката между готовността за поемане на рискове и състоянието на организма има съществени последствия върху икономическите взаимоотношения в реалния свят и обратно- върху различни отклонения на храненето като например затлъстяване", заявяват авторите.
В експеримента 200 участници трябвало да вземат решения, свързани с печалба между 0-100 евро, след 14 часа гладуване и час след хранене, докато параметрите на организма им се следели.
При хората, които току-що са се нахранили, апетитът за риск също намалявал спрямо периодите на гладуване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар