ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Диета без консултация е опасна,,


Когато човек реши да предприеме някаква диета, първото и необходимо нещо е да се посъветствате с диетолог, иначе може да се окаже пагубно за здравето.

Неправилното въвеждане на определен хранителен режим, без консултация с диетолог, е опасно за здравето. Това алармираха от Българското дружество по хранене и диететика. В редица случаи хората се подвеждат от самозвани диетолози, които предписват рестриктивни диети, обещават отлични резултати за кратко време, без да се интересуват от последиците за здравето, заяви председателят на дружеството проф. Божидар Попов. По думите му тревожен факт в това отношение е самоволното прилагане на рекламирани диети в интернет, медии или заимстването им от познати, съобщи бТВ.

Рискът за всеки човек от прилагането на определена диета е индивидуален и се обуславя от здравословното му състояние и уникалните му метаболитни и генетични особености, уточниха специалистите. Според тях в повечето случаи диетата е напълно излишна, а дори и опасна, защото при всяка диета се нарушава не само физическото, но и психическото състояние на човек, тоест организмът преживява т.нар. метаболитен стрес.

Според проучвания 40-50 на сто от жените в Европа са постоянно на някакъв ограничителен хранителен режим. По неофициални данни у нас повече от 80 на сто от жените са на диета или са се подлагали на такава. Според данните при мъжете диетоманията е по-умерена и не превишава 50 на сто. Две от най-опасните диети са приемът само на въглехидрати /плодове и зеленчуци/, както и белтъчната диета. Подобни диети могат да изострят скрити хронични заболявания, затова специалистите препоръчват прилагането на ограничителен хранителен режим да става след консултация със семейния лекар, който при необходимост да препоръча специалист диетолог.

За да се премине към диетотерапия, първо трябва да се прецени хранителният статус на пациента, неговите хранителни навици и общото му здравословното му състояние, обясни доц. Даниела Попова, завеждащ клиниката по метаболитни заболявания и диететика към болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ в София.

След това се преминава към лечебен хранителен режим, който задължително трябва да се наблюдава, за да се прецени ефектът от него. От дружеството призоваха за по-голяма отговорност към собственото здраве и препоръчаха балансирано хранене - по-малко, начесто и разнообразни продукти.

Проблемът с неправилното прилагане на диети ще бъде дискутиран на редстоящата Пета национална конференция по хранене, която дружеството организира от 28 до 30 май Форумът предвижда обучителен модул за общопрактикуващи лекари.
Източник: actualno.com

Няма коментари: