ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

ДНК на измяната, ДНК на верността !


dnkВсички искат дълга и вярна любов, и всички се изкушават от очарованието на току-що започнал флирт. Творчеството вдъхновява измяната, а по следите й тръгват слухове сред съседи и колеги, а след тях- адвокати и лекари. И всички се чудят къде е балансът между тези противоположни потребности.

Според учените всичко е въпрос на физиология- едни хормони и центрове на мозъка ни тласкат към измяна, други- към търсене на познатите радости.

Две вещества „съблазнители" ви провокират към измяна и те са до болка познати- тестостерон и естроген. Верността ви пазят други две вещества- вазопесин и окситоцин.

Тъй като мъжкият организъм постоянно произвежда тестростерон, мъжете практически са винаги готови за измени. При жените предменструалният период е критичен заради рязко усилващото се либидо.

Към „коктейла" трябва да добавим и адреналин, който изостря покрай другото и вниманието ни към противоположния пол, а пътят до секса след това е кратък, както и фенилетиламин, чието изчерпване ни кара да търсим други източници на възбуда. Според учените след двугодишно съвместно живеене нивото на последния рязко пада, което ни кара да търсим нов партньор.

Изводът е, че нашето тяло блика от аморални субстанции, които ни водят към безумия.

Как тогава обаче много бракове се запазват? Спасението, оказва се, е молекулата на любовта- ендорфин и хормонът на радостта- серотонин. Когато си ги осигуряваме в достатъчно количество при съвместните ни дейности- от храненето до общото чистене, те поддържат чувството, че сме влюбени като през първия ден. Просто-биология...

utre.bg

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: