ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Маргарин или масло?


Отговорът е еднозначен, когато става дума за холестерол, твърди експерт.

Мекият маргарин е оптималният избор за тези, които са загрижени за своето здраве, но не могат да се откажат от сандвичите, заявява специалистът по въпросите за храненето Джо Ан Карсън (Jo Ann Carson) от Southwestern Medical Center в САЩ.

Маргаринът по правило се произвежда от растително масло, той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които способстват за намаляване на нивото на лошия (LDL) холестерол.
Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.

Но различните видове маргарин се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно срещу тях се води най-силна кампания.

“Мекият маргарин е по-полезен за здравето, в него има повече вода и други компоненти, способстващи за намаляване на калоричността и гарантиращи по-ниско съдържание на трансмазнини”, твърди доктор Карсън в статия в списание Prevention
При избора на мек маргарин трябва да се обръща задължително внимание на съдържанието на наситени и трансмазнини, което е задължително да бъде изписано на опаковката.

Разбира се, употребата на масло и маргарин съвсем не е задължителна. Диетологът препоръчва да се последва примера на жителите от Средиземноморието, които потапят филийките хляб в зехтин.
dieti.info
ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: