ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не пренебрегвайте пържолите..


През последните години бяха опровергани някои твърдения на диетолозите, например, че маслото и сланината са вредни, а растителните масла полезни.

Най-мащабното изследване, посветено на зависимостта на здравето от употребявените мазнини е започнато още през първата половина на 20 век в САЩ и продължава до днес. Учените вече са убедени, че най-здравите и физически активни са хората, които спазват смесена диета, т.е. употребяват и животински, и растителни мазнини.

Не трябва да се отказваме напълно от мазнините, защото при техния недостиг организмът започва да преработва в мазнини въглехидратите. Това не е добър вариант, защото от въглехидратите не се получават най-полезните мазнини. През последните 10-15 години масовото използване на обезмаслени продукти в САЩ например не доведе до намаляване на броя на хората с наднормено тегло.

Затова днес може да бъде направен окончателният извод, че за здравето диетата без мазнини е не по-малко вредна, отколкото постоянната злоупотреба с мазна храна, а недостигът на мазнини води и до общо нарушаване на обмяната на веществата.

Още едно популярно убеждение не издържа проверката на времето - че маргаринът е по-полезен от маслото. В него действително няма холестерол, но за сметка на това той съдържа трансмазнини, които не са характерни за нормалните продукти от този тип.

Мазните продукти са източник на енергия, те участват в затоплянето на тялото. В екстремни ситуации запасът от мазнини позволява достатъчно дълго да се живее без храна.

Особено необходими са мазнините за хората, които живеят при по-студен климат и на по-голяма надморска височина. Специалистите препоръчват при ниски температури ежедневно да се изяжда малко парченци масло или друг засищащ продукт. Натрупвайки се в подкожната целулоза и тъкан, обкръжаващи вътрешните органи, мазнините осигуряват топлинна изолация на организма, като по този начин се намалява риска от преохлаждане.
Не случайно много северни народи, употребяващи много мазна риба, страдат по-рядко от атеросклероза и хипертония. Учените свързват този факт с ползата от мазнината на рибата.

Мазнините влизат в състава на клетките и ги обновяват. Затова тяхното ограничаване нанася вреда на интелекта. При недостатъчна употреба на мазнини при учениците е възможно нарушаване на концентрацията за внимание и намаляване на успеваемостта.

Холестеролът е незаменим за изработването на биологически активни вещества: различни киселини, полови и други хормони. Ако в организма на жената не достигат мазнините, може да изчезне нейният цикъл, а също става невъзможно забременяването. Само с мазната храна се усвояват мастноразтворимите витамини А, Е, D и К. Витамините и мазнините са необходими за растежа на хубавата коса и за здравата и гладка кожа.

Някои мастни киселини са незаменими. Ние задължително трябва да ги получаваме от храната, защото организмът ни не можа сам да ги изработва. Такива мазнини се съдържат в рибата, лененото масло и в други растителни продукти. Те регулират обмяната на холестерола и са необходими на нашите съдове.

Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При много слабите хора има повишен риск от остеопороза и счупвания. Затова те трябва ежедневно да консумират храна, съдържаща млечни и растителни мазнини.

Много важен е и съставът на мазната храна. Ако не сме готови да се откажем от “своята норма” сладкиши, шишчета и рафинирано растително олио, няма да допринесем особена полза за здравето.
Основният принцип на съвременната диетология е “колкото по-натурално, толкова по-добре”. Това означава, че най-добри са мазнините, които не са получили никакво преработване. Това се мазнините в състава на семената, мазната риба, натуралната сметана.

Така че - не се увличайте по чипсове, крекери, бисквити и други сладкарски изделия, в чийто състав от 30 до 50% се съдържат трансмазнини. “Тежък” продукт за организма и особено за черния дроб е и палмовото олио.

Не трябва да се отказваме от млечните мазнини. В млякото се съдържат около 20 мастни киселини с голяма биологическа ценност, като най-добре се усвояват киселомлечните продукти с нормална масленост.

Много полезни са и продуктите, богати на омега-3 ненаситени мастни киселини - лененото масло и морската риба. Доказано е, че тези киселини са важни за профилактиката на атеросклерозата. Постарайте се поне веднъж седмично да ядете риба. Добавяйте в храната си смес от растителни мазнини, за да получите разнообразни мастни киселини.

Най-полезно за здравето е нерафинираното олио. Ако не ви харесва неговият вкус, ежедневно можете да употребявате вместо него маслини, авокадо, семена или ядки.
Източник: actualno.com


Няма коментари: