ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Какво да решим - очила или операция?


Когато по една или друга причина един от най-важните органи - очите, се разболеят, заставаме пред дилемата дали да си изберем лещи, очила, или да се подложим на операция.
Най-търсени и използвани в днешно време са методите за корекция на аномалиите - късогледство, далекогледство, астигматизъм (когато и близките, и далечните предмети изглеждат на човека разтегнати, с неясни очертания).
Според статистиката 65 -70 на сто от пациентите се обръщат към офталмолога именно с тези проблеми. Късогледството, далекогледството и астигматизмът не могат да се нарекат заболявания. Това е просто оптичен недостатък. Очите са така устроени, че светлинните лъчи не се фокусират на ретината, както трябва, а това понижава зрението.
Съвременната офталмология разполага със система от оптични корекции на такива дефекти. Това са и очилата и контактните лещи и операцията. И всеки един метод има своите предимства и недостатъци.

КОГА ОЧИЛАТА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ?
Очилата са най-достъпният и безопасен метод за корекция на зрението. В някои случаи те са просто незаменими. Например, когато човек с късогледство или далекогледство развива още и пресбиопия, или така нареченото старческо зрение.
Възможностите на очите да „обработват” добре близкостоящи предмети намаляват след 40-годишна възраст. На пациентите се изписват „плюсови” очила и това е всичко. Обаче ако пресбиопия развие човек, който страда от късогледство или далекогледство, тогава, вече се изискват няколко вида корекции. Едната е за виждане на далечни предмети, втората - за близки предмети и третата - за работа с компютър. В този случай се използват мултифокални очила, в които силата на лещите постепенно се променя отгоре надолу.

КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО УСЛОЖНЕНИЯ
Очилата, като средство за корекция на зрението, може и да имат противници заради козметичния им недостатък и ограничаване на физическата активност. Ако силата на късогледството и далекогледството е много различна в двете очи, няма как да се подберат подходящи очила, защото ако двете стъкла са различни, човек ще изпитва зрителен дискомфорт.
Докато за контактните лещи това няма значение. Техният недостатък се крие в самия термин. Те наистина директно контактуват с очите, а това понякога, макар и много рядко, води до проблеми, включително и до сериозни усложнения, например инфекции. Трябва да спазвате препоръките на своя лекар, както и хигиенните правила за съхраняване на лещите.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ
При късогледство върху ретината се образуват кръгове на разсейване на светлината, които са правопропорционални на диаметъра на гледеца.
Затова при късогледство може да се подобри остротата на зрението, приспособявайки тясно отверстие (диафрагма) за виждане на далечни предмети.
Такива очила обаче не дават продължителен ефект.

ОПЕРАЦИЯТА Е НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ МЕТОД
Най-предпочитаният метод за корекция на очните проблеми е операцията.
За офталмолога тя е привлекателна от комерсиална гледна точка, а за пациента - защото след операцията се постига или по-скоро се създава илюзията за пълно отстраняване на оптичния дефект.
Много е важно, преди да предприемете подобна корекция, сериозно да разучите кои са най-добрите хирурзи офталмолози, а не да оставяте най-ценното нещо - зрението си, в ръцете на първия доктор, чийто кабинет сте посетили, защото последствията вместо позитивни може да са фатални.
Разберете и дали лекарят разполага с необходимата квалификация и апаратура.
По възможност потърсете мнението на хора, които вече са се оперирали при него.


Няма коментари: