ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Микровълновата фурна - приятел или враг в кухнята


Направили сте прекрасен избор: микровълновата фурна (наричана още микровълнова печка) е добро допълнение към техниката във всяка кухня.

Опознавайки я по-добре, вие ще можете да използвате пълноценно вашия нов уред за затопляне на вече приготвени ястия, за размразяване на продукти, а и за приготвяне на нови ястия. Очевидното предимство на микровълновата печка в сравнение с другите е, че тя пести време и енергия, а и дава възможност ястията да се приготвят в същите съдове, в които се сервират. Но от друга страна възниква въпросът доколко безопасна за здравословното състояние на човека е храната, приготвена на микровълнова фурна и променя ли се нейният състав?
Сър Пърси Спенсър - самоукият инженер

Сър Пърси Спенсър е член на Американската академия за наука и изкуства, на Института за радиоинженери, има степен “Д-р Хонорис кауза” към Техническия университет на Масачузетс, автор е на над 150 различни патента и е награден с най-високото отличие на Щатската флота. Без съмнение той е един от най-големите откриватели на нашето време. Роден на 19 юли 1894 год. в Холандия, Пърси Спенсър загубва рано своите родители и едва 12-годишен започва работа. През 1920 год. постъпва на работа в Raytheon Company, където случайно открива по-ефективен способ за производство на магнетрони за радари. Достига до извода, че тези магнетрони загряват храната и водата сравнително бързо и могат да бъдат използвани за термична обработка на продуктите. През 1946 год. на пазара е пусната първата микровълнова печка с размери 1 м на 1.2 м, с тегло 120 кг и цена 5 000 $. Само няколко години по-късно - през 1967 год., фирмата, пуснала в производство първата микровълнова печка, започва да предлага такива, но вече с портативни размери и цена само 500 $. Днес микровълновите фурни изпреварват по продажби газовите уреди и все повече домакини, убедени в достойнствата на тези електроуреди, ги превръщат от луксозни вещи в необходимост и част от ежедневието благодарение на тяхната икономичност и практичност.
Какво знаем за микровълните?

Характерно за микровълните е, че те притежават различна способност за проникване през различните материали и вещества. Което е от първостепенно значение при избора на съдове за готвене в микровълновата печка. Тези вълни преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, през материали от типа на аркопал, картон, хартия, почти без загуба на енергия и без да ги нагряват. Но подложени на продължителна термична обработка, те се затоплят, защото горещата храна отдава топлина на съда, в която е поставена. Което означава, че готварските ръкавици и кърпата трябва винаги да бъдат под ръка на домакинята. Микровълните обаче не могат да проникват през метал, защото се отразяват от неговата повърхност. Ястията, поставени в метален съд във фурната, остават студени. В същото време фактът, че микровълните се отразяват от някои материали, има своите предимства: защитава от прегряване някои чувствителни детайли. Изключение правят алуминиевите съдове за дълбоко замразяване. Те могат да се поставят в печката, но само ако предварително е махнат капакът и тяхната височина не превишава 3 см. Освен това тези съдове в никакъв случай не бива да докосват стените на печката. Съдове от оловен кристал, порцелан с метални кантове или украшения също не могат да бъдат използвани.

Важно е съдовете, които се използват, да нямат пукнатини, защото в печката могат окончателно да се счупят. Причината за това е водата, която остава в пукнатините при измиването - тя се нагрява и буквално взривява съда.

Микровълновата печка е идеален помощник при:

* Затопляне - предварително приготвените ястия, храната в чините и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Това е особено ценно, когато трябва бързо да се претопли храната. Необходимо е съдовете да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, можете да използвате чиния или пергаментова хартия. Не поставяйте капак, когато претопляте панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да можете да я запазите. При затопляне на голям обем храна трябва периодично да я обръщате. Микровълните са особено полезни при разтопяване на масло, шоколад, желатин или различни глазури.

Ирена Стефанова

Няма коментари: