ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Израелски трафикант доставял бъбреци на Чирков


Бившият гражданин на Съветския съюз Майкъл Зис тайно е осигурявал пациенти на професор Александър Чирков за незаконни трансплантации на бъбреци, оповести държавното обвинение.
Майкъл, или Михаил, както повечето го наричат, от двайсетина години живеел в Израел и се славел като отличен хирург, научи „Акцент" от свои източници в болница „Света Екатерина", на която шеф беше Чирков.

Според тях връзката с него станала с посредничеството на Майкъл Чорни. Зис обещавал по 100 хил. евро на израелец, който се съгласи да даде бъбреците си за трансплантация. Трафикантът на хора присъствал на операциите и съпровождал пациентите. Така незаконно Чирков е извършил двайсет операции само за две години, сочат фактите от разследването. То е започнало, след като банкерът Емил Кюлев бе застрелян в центъра на София през 2005 г. Разплитането станало, след като на столичното летище мъж припаднал и били открити пресни следи от бъбречна операция. Когато дошъл на себе си, чужденецът признал пред нашите медицински власти, че проф. Чирков му е направил експлантация на бъбрек.

Зис се включва в пазара на резервни части за хора преди 15 години и не случайно е лидер на международна мрежа. Той е следял обявите в израелската преса и натискал хората да си дадат бъбреците. Хирургът обаче плащал само част от стоте хиляди евро, а другите прибирал за себе си. Той се е ползвал от тъмните услуги на още двама печалбари с човешки органи - Захалка и Алан от град Хайфа.

Това станало ясно, след като помощниците на Зис били засечени от полицията и изправени пред съда. Лакомията на Зис го пратила в Украйна, където много от мизерстващите са готови на драго сърце и срещу незначителни суми да си дадат бъбреците. Той е успял да осигури над 50 бъбрека само за три години шетня из украинските селища. Когато обаче не дал обещаната сума на украинска уличница, тя се оплакала в милицията и трафикантът бил закопчан. Зис е осъден на година и половина тъмница и в момента е зад решетките. Според наши източници от разследването, до месец български прокурор и следовател ще отидат в Украйна, за да разпитат на място черния трафикант.Заради връзките на Чирков със Зис страната ни е включена в списъка на световния трафик с органи, съобщиха италиански вестници. Според медиите на Ботуша България и Румъния подхранват световния трафик на органи, в който досега първенци бяха Китай и Индия. Пак там се посочва, че в Китай се използват органите на екзекутираните при смъртни присъди. В милиардната страна годишно над 10 хил. души биват съдебно лишавани от живот и само 10 на сто от техните органи остават в страната, а останалите захранват нелегалния пазар. В трафика на органи са включени криминални групировки и лекарски структури без скрупули в ламтежа си за огромни печалби.

1 коментар:

Пресиян Р. каза...

жив и здрав да ни е професор чирков един от най добрите но доктори. нека малко и той се облажи. нема само депутатите уруспий да лапат. през оная работа ми е страната в кой списък е.