ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Емоциите провокират желание за храна


Яростта, тревогата, мъката, тъгата, недоволството, нервозността и дори радостта – всичко това може да бъде причина за поемане на ненужно много храна.

Навикът да “лекувате с ядене” емоциите си може да прерасне в зависимост и ще започнете да наблягате на храната, дори когато сте в добро настроение. А това е пряк път към затлъстяването.

След напрегнатия ден парче баница или пица замества за такъв тип хора дозата алкохол. Захарозата повишава нивото на хормона серотонин, който е отговорен за удоволствието и доброто настроение.

На “сладкохолиците” психолозите препоръчват редовни физически упражнения, които освен за изгарянето на калориите спомагат и за изработването на серотонин.

Но не трябва да се забравя и емоционалната сфера. Потърсете помощ от психотерапевт, който ще ви помогне да разберете кои точно емоции предизвикват у вас желанието за ядене. Ако вече сте напълнели твърде много, посъветвайте се с ендокринолог или диетолог.

Диетите, които обещават чудеса в отслабването, не вършат работа и могат само да провокират отрицателни емоции – разочарование от лишенията и липсата на резултат. Като следствие от това се стига до обратен ефект - натрупване на още килограми.

Сред емоциите и състоянията, които най-често провокират желание за още храна и прекомерно засилен апетит, са:

- трудности в общуването с други хора;
- чувството, че не сме обичани;
- финансови проблеми;
- липсата на битов комфорт;
- неудовлетвореност;
- раздяла;
- неосъществени планове;
- страх;
- мъка;
- ниска самооценка;
- тъга;
- самота;
- неувереност;
- песимизъм;
- бедност.

Как да се преборим с тях

• Научете се да се контролирате
Ако скоро сте яли, а отново усещате желанието за похапване, разсейте са за няколко минути с кратка разходка или някакви физическо упражнение. Ако желанието за ядене не изчезне, изяжте някакъв плод.

• Яжте бавно и по график
Приемайте храната бавно и на малки хапки. Свикнете да се храните само в определени часове.

• Спортувайте
Запишете са на аеробика или плуване. Освен проблема с теглото вие ще промените и психологичното си състояние и ще се радвате на нови емоции и нови познанства.

• Ако сте гладни,
не влизайте в магазина за хранителни стоки - ще купите много повече продукти, отколкото всъщност са ви необходими.

Източник: zdrave.bg


Няма коментари: