Всяко година, когато започнем да усещаме наближаването на лятото, все повече от нас се сещат, че може би е време да побързат към залата за фитнес. Но защо всъщност отиваме там и с какво ще се занимаваме – с изгарянето на мазнините или с натрупването на мускулен релеф? Често някои доста разпространени заблуди пречат на нашия иначе похвален опит да укрепим здравето си, като поспортуваме…

Заблуда №1: За отслабването са необходими аеробика, каланетика, а не тренажори. Отслабването зависи не от названието на спорта, а от честотата на пулса по време на тренировка. Ако работите с пулс 130-160 удара в минута, това означава, че правите тренировка за издръжливост. Именно тя способства за изгарянето на мазнините. Когато пулсът е над 170-175 удара – това вече е силова тренировка, която ще ви позволи да натрупате мускули. Висок пулс можете да постигнете и в басейна и по време на степ-аеробика. Колкото по-рядко се занимавате със спорт, толкова по-често ще бие сърцето ви. Ако при заниманията по аеробика се задъхвате, потите се и преплитате крака, не може да става дума за никакво изгаряне на калориите – вие всъщност тренирате силата си (при това не по-най-полезния за сърцето начин).

Заблуда №2: На тренажорите не се отслабва. Тренажорите всъщност са различни и съответно дават различно натоварване. Повечето хора тренират на т.нар. силови тренажори. За да увеличите пулса до 170 и повече удара, ще трябва да повишите и тежестта, но тази тренировка не може да продължи повече от 40 минути и ще ви умори изключително много. За изгаряне на мазнините се нуждаете от тренажор с по-ниско тегло, на който ще можете да направите 15-30 повторения, а след това кратка почивка преди следващата серия.

Заблуда №3: Ако спортувам, мускулите ми ще се увеличат твърде много! Когато водите заседнал начин на живот, мускулите постепенно атрофират. Натоварвайки ги във фитнеса, вие способствате единствено за тяхното леко увеличаване. През първите 6-9 месеца големите мускули (особено на бедрата) могат да се увеличат само с 1-2 сантиметра. Но ако успеете да се освободите от наднормените мазнини, обемът на бедрата изобщо може да не се увеличи – те само ще станат по-плътни. Ако искате да натрупате мускули, ще ви се наложи още дълго време да се потите! При жените мускулите нарастват по-малко, отколкото при мъжете. Някои хора може да станат и два пъти по-силни, а обемът на техните мускули практически да не се промени.

Заблуда №4: В къщи трудно могат да се укрепят мускулите. Нищо подобно! Ако искате максимално да натоварите мускулите на краката или седалищните части, научете се да прикляквате на един крак, а ако искате да повлияете на мускулите на гърдите, ръцете и гърба – изтласквайте се от пода. Разбира се че това може да правите и у дома.

Заблуда №5: За да се премахнат мазнините от проблемните зони, трябва да се правят специални упражнения. За да изгорите мазнините, пулсът ви трябва да бъде 130-160 удара в минута. Няма значение как ще постигнете това – на пътеката за бягане или с безкрайни махове. Специалните силови упражнения с пулс над 170 удара ще изменят пропорциите на тялото ви – ще разширят раменете и ще увеличат гърдите (така че бедрата ви да не изглеждат прекалено широки).

Заблуда №6: Първо трябва да отслабнем, а след това да се погрижим за мускулите. Всъщност най-добре е това да става едновременно, защото докато отслабнете, може да се окаже, че от “мускулите” ви не е останало много. Избирайте упражнения, които съвместяват двата вида натоварване – за силова тренировка и за изгаряне на мазнините. Не забравяйте и за правилното хранене. В противен случай няма да има никаква полза от всички натоварвания.

Заблуда №7: След тренировки организмът е по-податлив на заболявания. Ако се занимавате със спорт за собственото си здраве, след тренировката трябва да чувствате само приятна умора и леко напрежение в мускулите. Това зависи изцяло от избора на натоварване, съобразен с формата ви в момента.

Заблуда №8: От силовите тренировки може да се напълнее. Това е истина, но ако заменим думата “напълнее” с “натежи”. Мускулите са с 30% по-тежки (в единица обем) от мазнините и затова може да станете по-стройни, но и по-тежки в сравнение с преди. Ориентирайте се не по теглото, а по обиколката и собственото си отражение в огледалото. Случва се и така, че през първите седмици от упражненията се увеличават и теглото и обиколката. Възможно е да сте се поувлекли по силовата тренировка в ущърб на работата за издръжливост. А може би… просто ядете много.

Силовите тренировки са полезни, защото ни предпазват от: • изкривяване на гръбнака, остеохондроза, болки в кръста – тренировките поддържат гръбнака, дори когато собствените му връзки не се справят с това. • остеопороза – натоварването заставя костите да натрупват калций и други минерали. • затлъстяване – тренираните мускули изгарят мазнините през цялото денонощие. • диабет – натоварването повишава чувствителността към инсулина и затова фитнесът се препоръчва на хората с това заболяване. • хипертония – правилната тренировка способства за нормализирането на кръвното. • атеросклероза – тренировката подобрява съотношението “добър” / “лош” холестерол. • запек – мускулните преси способстват за по-добрата перисталтика на червата.

Информация: zdrave.bg