ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Диабетиците ще доплащат за три вида инсулин

От средата на февруари 2010 г. над 39 000 пациенти с диабет ще трябва да доплащат за три вида инсулин на датската фирма „Ново Нордиск”, стана ясно на пресконференция в здравната каса днес. Доплащането ще е в рамките на 96 стотинки на пълнител или около 5 лева месечно. Представители на НЗОК, на фирмата-производител и даже на пациентски организации определиха това като „позитивна новина”, защото най-после е намерено трайно решение на проблема, което ще осигури сигурност и стабилност на доставките.

Проблемът с трите вида „човешки” инсулини възникна още през пролетта на миналата година, с влизането в сила на новия позитивен лекарствен списък. Той дойде от въвеждането едновременно на външно и вътрешно рефериране при определянето на цената, при което регистрираната цена на продуктите се оказа по-висока от определената за заплащане от НЗОК, въпреки че въпросните инсулини на теория трябваше да се покриват на 100% от касата. След протести на пациентски организации тогавашният здравен министър Евгений Желев постигна договорка с производителя разликата в цената да остане за сметка на фирмата, докато се намери по-трайно нормативно решение на проблема. В края на 2009 г. от „Ново Нордиск” отново повдигнаха въпроса и се договориха с новия министър Божидар Нанев за нова отсрочка – до февруари 2010 г.

От средата на февруари пациентите, които ползват трите вида инсулини на датската фирма, ще трябва да доплащат по 96 стотинки на патрон и общо 4,80 лв. за опаковка, обяви на пресконференция днес зам.-директорът на НЗОК по лекарствената политика Албена Златарева. Сумата е символична, а пациентите, които все пак не могат да си я позволят, биха могли да преминат на някой от другите видове инсулини, отбеляза тя.

Разликата в цената не е голяма, но въпреки това може да се окаже проблем за част от възрастните хора, коментира Елисавета Котова от Националната асоциацията на деца с диабет. Пациентите обаче нямат претенции нито към НЗОК, нито към фирмата-производител, а ще продължат да настояват за промени в нормативната база, каза Котова.

От НЗОК предлагат броят на тест-лентите за диабетици над 18-годишна възраст да се повиши от 150 на 600 годишно, а фирмите да отпускат глюкомерите безплатно за пациентите. В момента здравната каса плаща по 17 лв. за бройка, а световната практика е те да бъдат подарявани, твърди Албена Златарева.

zdrave.net, Елица Тодорова

Няма коментари: