ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Изпускаш преглед, оставаш без доктор

Проверяват ни за гуша и холестерол, анкета "отчита" какво ни мъчи



Освен лекарите и пациентите ще отнасят глоби, ако пропуснат да си направят задължителния профилактичен преглед

ФОТО РУМЯНА МИЛЕВА

Всеки, който пропусне профилактичен преглед през тази година, може да остане за месец без личен лекар. Това става ясно от заложеното в Националния рамков договор за 2010 г. Задължението да ходим на доктор е обвързано и с глоба от 50 до 100 лв. при първо неявяване на задължителния годишен профилактичен преглед и до 200 лв. за второ, гласят текстовете в Закона за здравето. На санкция подлежат и родители, които не заведат децата си на задължителните за тяхната възраст имунизации.
По време на профилактичния преглед докторите вече трябва не само да отчетат общото ни здравословно състояние, но и да ни пускат изследвания за холестерол и триглицериди. Това задължение е въведено още през 2009 г. При рискови фактори е добре да се пусне и изследване за кръвна захар, съветват специалистите. По този начин може да се определят рисковете от социално значими заболявания като диабет и инсулт.
Още от 2009 г. лекарите са задължени да ни помолят да попълним и анкетна карта. Обобщените данни от нея ще могат да дадат представа за общото здравословно състояние на нацията. По информация на сдружението на общопрактикуващите лекари през миналата година данни за себе си са дали над 1,5 милиона здравноосигурени български граждани. На базата на техните анкетни карти Министерството на здравеопазването може да направи много по-точна картина на заболеваемостта в страната, основните социално значими заболявания и необходимостта от определени специалисти в различните региони на страната, обясни за "Стандарт" председателят на съюза на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. В анкетната карта има и въпроси за начина на живот, свързан с рисковете за здравето, каквото е тютюнопушенето.
Според записаното в новия Национален рамков договор личните лекари имат право да назначават и високоспециализирани изследвания. Това става при проследяване на вече възникнало заболяване, както и при съмнения за онкологични проблеми. Сред тези изследвания са хормоните на щитовидната жлеза, както и мамография на млечна жлеза, и PSA при мъжете във връзка със заболяванията на простата.
От тази година пациентите със сърдечни и съдови имплантанти и трансплантанти вече ще имат нужда само от едно направление за специалист съдов хирург или кардиолог, за да може той да стане техен постоянен наблюдаващ лекар. Това се отнася както за децата, така и за възрастните. До момента те получаваха направления за всеки нужен преглед.
Боряна Йотова

Няма коментари: