10 Декември, 2009
По време на пости е добре да се намали приемът на кафе, защото кофеинът затруднява усвояването на желязото. А когато не ядем месо, микроелементът не достига. Можем да компенсираме с боб, пшеница, зародиши, овес и спанак, обясни д-р Дора Георгиева, която от години изследва хранителните навици с vega тест. Той дава възможност бързо и точно да се определят тези храни, които организмът усвоява най-добре, както и другите, които в момента не могат да се разградят и се отлагат като токсини и шлаки. Ако те се изключат временно, метаболизмът се подобрява. С теста се изследват над 200 храни - меса, риби, зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, мазнини, алкохол, които най-често консумираме в ежедневието."Резултатите от теста сочат, че българите се хранят изключително лошо. Ядат основно колбаси. Някои от тях са пушени, които са доказано вредни. От месото предпочитат свинско и пилешко.
Традиционните храни като боб, леща и грах не се ядат много. Рибите също отсъстват от трапезата ни - в най-добрия случаи се ядат веднъж седмично, което не е достатъчно, защото рибата доставя омега есенциални мастни киселини, витамин А, В1, В2, В6, В12 и много микроелементи, каза д-р Георгиева.
"Тестовете, които се правят след пости, дават добри резултати. Веднага си проличава, че човек си е дал малка, но нужна почивка от месо. За всеки ползата е строго индивидуална и зависи от метаболизма, от възрастта, от активността и от начина му на хранене", уточнява д-р Георгиева. Според нея обаче периодът на постите е възможност човек за малко да изключи вредните навици и храни. Защото идва зимата, когато по принцип се яде повече месо, а по-малко пресни плодове и зеленчуци. Те са особено необходими, защото алкализират организма. В тази алкална среда ензимите "работят" най-добре. Равновесието постигаме с храни като картофи, моркови, цвекло, бадеми, кайсии и сушени плодове. Затова е добре те по-често да са на масата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар