ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Доктори на бунт за забавени заплати ..

Здравната каса - на червено

Снимка: Булфото
понеделник, 28 декември 2009

София

Здравната каса е "на червено" и е спряла плащанията към доктори и болници, научи "Стандарт". Финансовата институция не е превела към РЗОК парите за изработеното през ноември от лекари, медицински сестри, персонал и лаборатории.

Така за Нова година цялата здравна система ще е "на червено" и без заплати. "Не можем да оставим хората без здравна помощ, независимо че ние ще сме без пари", коментираха доктори пред "Стандарт".

Те припомниха, че са имали обещание до края на годината да получат и парите за декември и от догодина да започнат на чисто. Вместо това обаче от касата няма и лев. Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов уточни, че още преди Коледа е изпратил писмо до Касата и финансовото министерство с настояване за изплащане на заработеното от медиците.

След празниците ще решим как да постъпим, допълни Райчинов.
Според източници на "Стандарт" дупката в бюджета на НЗОК е около 250 млн. лв.

Над 50 милиона от тях са непреведени здравни осигуровки, които държавата плаща за деца, пенсионери и служители. Задълженията на здравната каса към изпълнителите е между 130 и 150 млн. лв., коментираха още източници на "Стандарт".

Имаме още ден-два, през които можем да изчакаме, тъй като срокът е до 30-о число, потвърди и председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. В официално съобщение от НАП обясниха, че вината за неизплатените пари на лекарите не е тяхна и те не са задържали и лев осигуровки.

До 23 декември агенцията е превела на касата общо 1 269 268 694 лв., пише още в съобщението. От НЗОК не коментираха официално информацията за дефицит в бюджета си и отлагане на плащанията към изпълнителите на медицинска помощ за януари. Има още 2 дни, в които да се видят разчетите и да се преведат парите, допълниха от касата.

Според неофициални източници обаче, проблемът с дупката в бюджета можел да бъде решен само с разблокиране на резерва в БНБ. Това обаче може да стане само с решение на парламента.

Боряна Йотова/СН


Няма коментари: