ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

От печата: „Онзи с пицата” да ни изплаща парите, те не са от бюджета..

Втори пореден месец лекари и болници не получават навреме дължимите им средства. И ако през ноември съобщенията за забавени от касата плащания бяха спорадични и не предизвикваха особено внимание, то сега те са масови и тревожни.

Писмото на джипитата предизвика незабавната реакция на Националната агенция за приходите, но не и тази на здравната каса. Проблемът е отразен в цялата днешна преса почти еднозначно: „Доктори на бунт за заплати” (Стандарт), „Здравната гилдия остана без пари” (Класа), „Джипита и болници без пари от ноември” (Телеграф), „Дянков остави докторите без пари на Нова година” (Труд).

Здравната каса е "на червено" и е спряла плащанията към доктори и болници, пише "Стандарт". „Финансовата институция не е превела към РЗОК парите за изработеното през ноември от лекари, медицински сестри, персонал и лаборатории. Така за Нова година цялата здравна система ще е "на червено" и без заплати”, коментира изданието. Материалът отбелязва, че докторите са имали обещание до края на годината да получат и парите си за декември и да започнат следващата 2010 г. на чисто. „Вместо това обаче от касата няма и лев”, констатира вестникът. „Стандарт” съобщава още, че шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов още преди Коледа е изпратил писмо до касата и финансовото министерство с настояване за изплащане на заработеното от медиците. „След празниците ще решим как да постъпим”, цитира изданието д-р Райчинов.


„Труд” хвърля вината за липсата на средства директно върху „големия шеф” на здравеопазването – вицепремиера, под чиято опека е здравния сектор. „Финансовият министър Симеон Дянков остави лекари от цялата страна без пари навръх Нова година. (…) “Проблемът е във финансовото министерство, дори имало разпратено писмо от името на Дянков преводът на средствата да стане догодина", добавиха депутати, пожелали анонимност. От финансовото ведомство вчера отказаха коментар. Днес щели да дадат становището си”, четем във ВАЦ-овото издание. Публикацията твърди още, че от касата категорично са отрекли да съществува забранително писмо от министъра. “Анализираме средствата, с които разполагаме, и до ден-два ще решим какво да правим и какво да преведем на лечебните заведения и на джипитата. С аптеките вече се разплатихме", казал пред ежедневника шефа на УС на касата и зам.-финансов министър Владислав Горанов.

Парите си за ноември не са получили столичните „Пирогов”, „Св. Екатерина”, „Св. Анна”, варненските „Св. Марина” и „Св. Анна”, болниците в Стара Загора, пловдивската „Св. Георги”, става ясно от материала. „Това е пълен цинизъм - онзи с пицата да ни изплаща парите, защото те не идват от бюджета, а от здравноосигурителни плащания. И са за вече осигурено лечение на болни българи", коментирал пред „Труд” шефът на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. „Ако наполовина ще ни преведат евентуално средства за ноември, и ние ли да лекуваме хората наполовина?!", реагирал пък шефът на варненската “Св. Марина" проф. Красимир Иванов.

Реакцията на НАП по случая бе бърза и ясна: Превели сме всички пари от здравноосигурителните вноски по сметка на касата, се казва в официално съобщение на агенцията. „Ежедневно от институцията отделят тези средства в БНБ и същия ден те биват прехвърлени в сметката на НЗОК. От създаването си през 2006 година досега агенцията по приходите не е забавяла нито веднъж плащанията си към НЗОК. През тази година до 23 декември институцията е превела близо 1 млрд. и 270 хил. лв.”, посочва приходната агенция, цитирана от „Телеграф”.

Официалната реакция на здравната каса все още се очаква, неофициално д-р Райчинов получил обяснение, че причина за забавянето е намалената събираемост на касата с 250 млн. лв. заради кризата, четем в „Класа”. Според него, забавените средства са между 80 и 100 млн. лв. за болнична помощ и над 30 млн. лв. за останалите дейности. Също толкова неофициално от касата казали пред „Класа”, че все още правят анализ какви средства трябва да бъдат платени и с какви средства разполага касата и днес ще имат информация дали могат да изплатят дължимите суми на медицинската гилдия. „24 часа” пък цитира експерти, според които е възможно финансовото министерство да не е утвърдило лимит за разходите за ноември, и това да е причинило бъркотията. „Какъв точно е проблемът с парите за лекарите, не е много ясно. От НАП не са забавили преводите, но какво е направила здравната каса? Не ни се иска да вярваме, че забавянето на средствата има някаква цел”, пише изданието в коментарен материал.

zdrave.net


Няма коментари: