ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Време е за пир!


Време е за пир! Следващите 2 седмици ще минат под знака на голямото ядене и пиене. А седенето на пищните трапези ще се превърне в национален спорт. Резултатът след Нова година? Зверски махмурлук, стряскаща среща с кантара и бунт в стомаха. Можете ли да си ги спестите? Да, ако спазвате съветите на специалистите по хранене.

Пържоли с гъби, зелеви сарми с кайма, печено пиле с картофи, колбаси, руска салата, царска туршия, концентрати, вино, бира, ядки, сладкиши. Богатството на коледната трапеза е празник за очите и изпитание за тялото. Зрителните анализатори подават информация за кулинарните изкушения и усещаме желание да опитаме от всичко. Мазно, солено, кисело, пикантно, люто, екзотично, сладко. "Лакомията може ни изиграе лоша шега, като разгневи Бермудския триъгълник", предупреждава проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

Бермудският триъгълник

Бермудски триъгълник? Не го търсете в акваторията на Атлантическия океан, заключена между Бермудските острови, полуостров Флорида и остров Порто Рико. Той живее във вас. "Бермудският триъгълник свързва стомаха, панкреаса (задстомашната жлеза) и червата", уточнява проф. Байкова. "Този магически триумвират може да се разгневи от прекомерното количество разнородни храни", пояснява специалистката. Причината е, че всяка от тях се усвоява от специфичен сок с различни ензими и в един момент отделните ензимни системи започват да се конкурират и да неутрализират взаимно действието си. Това от своя страна може да провокира тежест и подуване в стомаха, неприятни киселини, обостряне на гастрита и язвата.

Да умреш от лакомия

"Най-неприятно е, ако се разлюти задстомашната жлеза, защото това може да доведе до сериозно възпаление, известно като остър панкреатит", изтъква проф. Байкова. В този случай се блокира работата на най-важната жлеза, отговорна за храносмилането и крие сериозен здравен риск. Панкреатитът е сравнително рядко заболяване. При него ензимите на задстомашната жлеза се активизират и я увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кисти, дори загниване на панкреаса. Ензимите и токсините навлизат в кръвта и сериозно увреждат и други органи - сърце, бели дробове, бъбреци. И като нищо може да се стигне до смърт, предупреждават лекарите.

Угощение след пости

Обилното хапване е истинско изпитание за организма - особено за тези, които са спазили 40-дневния рождественски пост, предупреждава специалистката. Макар да знаят това, мнозина хапват на празника като за последно - слагат в устата от всичко и по много.

Често вкусните гозби, приготвени с мерак и любов, се поемат без всякаква пауза часове наред. При това гарнирани със солидно количество алкохол - ракия, водка, вино, бира, коняк, шампанско. Някои прибавят към градусовия коктейл и кафе, за да поддържат бодростта си. "Според нови изследвания обаче черната напитка усилва действието на приетия алкохол и вместо да вдигне тонуса, го срива", обяснява проф. Байкова.

Пауза за танци
"Между отделните ястия трябва да има почивка от час - час и половина", категорична е специалистката по хранене. Според нея, масата не бива да се отрупва с всички лакомства, за да не се изкушаваме. В паузата на трапезата могат да останат само леки салати и малко ядки. Това е и времето за танци - освен че зареждат с добро настроение, те подпомагат и метаболизма.

Водката - само със сок
"Пийте умерено алкохол", съветва проф. Байкова. И изтъква, че за предпочитане е да не се смесват различни питиета, а да се кара на предпочитана напитка. Друга тънкост е градусовото питие да се разрежда. Най-добре е паралелно да се приема натурален плодов сок, минерална вода или студен чай с лимон. Освен че действа освежаващо, лимонът алкализира стомашната среда, което подпомага усвояването на храната и изхвърлянето на разградените продукти, разяснява експертката. "Избягвайте газираните напитки, защото съдържат консерванти, оцветители и въглероден двуокис", съветва проф. Байкова. Тя препоръчва десертите да бъдат съвсем леки - плодове, тиква, ошав. Тортите и шоколадовите бонбони най-добре да останат за следващата сутрин.
Румяна Милева
paper.standartnews.com

Няма коментари: