ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Близо 100 болници няма да покрият критериите за договор с касата, смята Нанев..

24-часов прием на пациенти в спешно състояние, собствен квалифициран кадрови ресурс, медицинска апаратура и оборудване в съответствие с медицинските стандарти. Това са критериите, на които трябва да отговарят болниците, ако искат финансиране от здравната каса. Те са част от концепцията за преструктуриране на системата за болнична помощ, представена днес от здравния министър пред колегите му от кабинета.

Направена е също така комплексна оценка за осигуреност със спешни звена в районите с цел своевременно осигуряване на медицинска помощ на населението и транспорта им при необходимост, каза д-р Нанев след заседанието.

Министърът заяви, че болници няма да се закриват, същевременно обаче отбеляза, че най-вероятно около 100 болници „ще отпаднат по естествен начин”, защото няма да покрият изискванията за сключване на договор с касата. Нови спешни центрове в районите на естествено отпадналите лечебни заведения няма да има, тъй като филиалите на спешна помощ са добре разпределени в цялата страна, стана ясно от думите му. Работещите в спешните центрове пък получават 10% увеличение на заплатите си от началото на следващата година.

Средства за реализиране на концепцията според здравния министър ще дойдат от оперативните програми към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Вече са готови 5-6 проекта на болници, с които може да се кандидатства. От там според д-р Нанев могат да дойдат около 300 млн. евро.

Министърът съобщи още, че се очаква просрочените задължения на болниците до края на годината да са около 58-59 млн. лв. На този етап обаче няма решение как дълговете да бъдат разплатени.

zdrave.net

Няма коментари: