ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Решаваме до 6 часа дали близките ни да станат донори на органи


80% от служителите в Агенцията за трансплантации са без висше образование

Близките на хората в клинична смърт да дават мотивиран отказ за даряване на органите на близките им в рамките на 6 часа. Такава законодателна промяна предлагат на парламентарната здравна комисия от Агенцията за трансплантации. В момента този срок е 48 часа, което е дълъг период и често губим органи заради него”, заяви директорката на ведомството Теодора Джалева. Тя коментира също така, че самата система за отказ от донорство е много тромава. Всеки здравноосигурен трябва пред личния си лекар да подпише в медицинската си книжка, че не желае да дари органите си, след това джипито изпраща по куриер специално уведомление до Агенцията по трансплантациите.

Джалева информира още, че по време на управлението на тройната коалиция 80% от служителите в повереното й ведомство са били без висше образование. Дори един от работещите там е бил агроинженер. Директорката заяви, че тези служители ще бъдат освободени, а на тяхно място ще бъдат назначени млади хора от БАН. Също така предстои да бъде разработен софтуер, чрез който всички лекари, които работят в центровете по трансплантация, ще получават есемеси, когато възникне спешна нужда за присаждане на орган. От сега нататък тези медици ще подават постоянно информация не само за пациентите, които са на хемодиализа, а ще поддържат и база данни за хората, които са в списъците за чакащи за трансплантация. Според Джалева това е нужно, тъй като много пациенти загиват след присаждане на орган, тъй като лекарският екип няма актуална информация за тяхното състояние.
Тя заяви още, че масово в страната, хората, които страдат от бъбречна недостатъчност, не са включени в списъците с чакащите за трансплантация. Според нея това се дължи на лекарите, които обяснявали на хората, че процедурата е сложна и няма смисъл да се записват за нея. Като пример тя даде Плевен, където има 70 души с бъбречна недостатъчност и нито един от тях не присъства в списъка.

Същевременно беше обявено че към средата на януари ще започне работа фонд „Център за трансплантации”, който ще движи изпращането на пациентите, нуждаещи се от присаждане на органи в чужбина. Бъдещият му директор Веселин Иванов заяви, че приоритетни ще бъдат децата, нуждаещи се от трансплантация.

Христина Рафаилова/novinar.net

Няма коментари: