ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Уникални български охлюви лекуват рак..


Българските охлюви са уникални, защото само в тях има щам бактерия, която влияе полезно върху човешкия организъм, заявиха експерти от националния охлювъден клъстер. Оказало се, че отглежданите у нас мекотели имали положителен ефект върху храносмилателната система, а млечната бактерия, открита от учените само в нашите охлюви, стимулирала имунната функция и лекува епидермален рак. Козметични продукти от мекотели пък се използвали срещу стареенето и действали отлично за заличаване на белези. Интерес към българските мекотели проявили производители от Япония, Франция, Испания, Италия.

Очаква се в страната ни да бъде построен високотехнологичен център за охлювъдство, който по проект трябва да бъде уникален в света. На едно място ще могат да бъдат правени опити, проучвания и изследвания. Те ще бъдат насочени към хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост, обясниха от организацията.

Според експерти охлювъдството е и много печеливш бизнес, тъй като от 10 декара ферма за отглеждане на мекотели могат да се спечелят около 40 000 евро. В момента килограм охлюви се изкупува за около 1 лев.

Няма коментари: