Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята
здраве.bgТова е мнението на швейцарски специалисти
Действието на лактобактериите, които попадат в организма с киселото мляко, се оказва по-сериозно, отколкото се смяташе преди. За времето си на пребиваване в червата те успяват не само да изтласкат “лошите си събратя”, но и да изменят в положителна посока обмяната на веществата и дори да повлияят на работата на черния дроб, твърдят швейцарски учени.
На мнозина вече е известно, че полезната микрофлора е способна да влияе на функционирането на червата и всички ние търсим да купим кисело мляко, което е “живо”, т.е. произведено е по технология, която запазва в него живите лактобактерии. Малцина обаче знаят, че бактериите, съдържащи се в този тип продукти не се “заселват” в червата, а се задържат там много кратко време.
Симбиозата в широкия смисъл на думата са всички форми на тясно съжителство на организмите от различните видове и паразитизмът, който в този случай се нарича антагонистична симбиоза.
Симбиоза в тесния смисъл означава съжителство. Историята на симбиозата на млекопитаещите и бактериите е известна отдавна. Човекът не е изключение и теглото на микробите в неговото тяло достигат 1-1,5% от цялата му маса.
Бифидобактериите, които се заселват в дебелото черво на здравия човек, преработват целулозата и участват в синтеза на някои витамини. Тези бактерии помагат за укрепването на имунитета и нормалното функциониране на храносмилателната система.
Бифидобактериите неслучайно работят така ефективно - нашият организъм създава за тях идеалните условия – оптимален температурен и газов режим с необходимата влажност. На практика нашият живот не съществува и извън непрекъснатата борба с патогенните бактерии (клостридии, бактероиди, стрептококи), които се намират под “надзора” на добрите бифидобактерии.
Нарушаването в баланса по различни причини (приемане на антибиотици, неправилно хранене, стрес) води до тежки разстройства като:
• синдром на раздразнените черва,
• гастрит,
• язви,
• сърдечно-съдови...
Няма коментари:
Публикуване на коментар