ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Нови два смъртни случая на болни от грип в България..


Съобщено беше за още два смъртни случая на хора, които са имали симптоми на грип. При първия - 20-годишно момче от Петрич било транспортирано в Благоевградската болница с двустранна бронхопневмония. Пробите за новия грипен вирус са отрицателни.

43-годишна жена от Враца почина, като съмнението е, че може би е била заразена с А (H1N1). От няколко дни жената, която е директор на едно от училищата в града, се оплаквала от настинка. След преглед днес по обед, състоянието й рязко се влошило. Все още няма резултати от нейните проби, поясни бтв.

В община Никопол и в цялата област Търговище днес беше обявена грипна епидемия.

Обстановка в страната е динамична и ще остане такава и през следващите седмици.

Към районите в предепидемична обстановка от днес бяха прибавени и Стара Загора и Монтана. Там от грип страдат между 100-150 на 10 000 души. В Трявна през последното денонощие заболеваемостта постепенно спада, отчитат още от здравното министерство.

В цялата страна към момента са болни около 50 000 ученици, съобщиха от Министерството на образованието.

Още една бременна жена е с положителна проба за новия вирус!

Жената е от Перник и състоянието й е стабилно, съобщи за bTV директорът на болницата в града д-р Вяра Церовска. Все още с опасност за живота е другата заразена бременна жена, която лежи в реанимацията на бургаската болница. Близо седмица бъдещата майка е била лекувана от пневмония.

Когато се почувствала зле, Магдалена Ботева потърсила помощ от личната си гинеколожка, тя пък я пратила на пулмолог, а от там била препратена в болницата със съмнение за пневмония. Там родилката отново е прегледана от специалист.

"Тя е констатирала, че не открива убедителни клинични и физикални данни за пневмония и дава препоръка да бъде дехоспитализирана в дома си да си провежда лечение с антибиотик", обяснява д-р Димо Рибов. Състоянието на 36-годишната жена обаче се влошава.

"Тя сама отиде в болницата да потърси повторно медицинска помощ, при което - аз не съм бил, не съм видял, казвам това, което знам - е имало въпрос от рода "Ти насила ли искаш да влизаш, след като сме ти казали, че нямаш пневмония", разказва приятелят на Магдалена, Мирослав.

При повторното й постъпване в болницата бременната жена се съгласява да й бъде направена рентгенова снимка, която установява двустранна бронхопневмония.

"Прие се като една болна от тежка бронхопневмония и честно казано за този инфект, какъвто е сега епидемиологичната обстановка, не се е мислело", признава Д-р Димо Рибов - началник Хематологичен сектор.

Няколко дни по-късно Магдалена e поставена на командно дишане в реанимацията. Едва тогава се прави тест, който установява наличието на новия грипен вирус.

"Контролират се всички жизненоважни функции. Няма промяна в техните стойности", обясни доц. Стефан Станчев.

Постоянно се следи и състоянието на бебето. За момента няма данни за увреждания. Най-рано в началото на следващата седмица ще стане ясно ще излезе ли Магдалена от критичното състояние.

В Търговищко заболеваемостта от остри респираторни инфекции рязко се увеличи.

В една от класните стаи в града трябваше да има двадесет и двама ученици.

"В момента присъстват четири момичета. Вземаме урок с четири деца, а всъщност 18 това нещо не го получават като знания", обяснява учителката Юлия Златилова.

До 6 ноември, включително, всички училища в областта остават затворени.

В Никопол от днес е обявена грипна епидемия.

Само за няколко дни в училището в града се разболяват 226 деца. Вирусът се разпространява изключително бързо, а болните имат едни и същи оплаквания. 21 от децата са настанени в болницата с пневмония и други усложнения от вируса.

"Не е така наречения свински грип, защото не е доказано. Вече след изследвания може да се докаже нещо", обясни дежурният лекар д-р Георги Старков.

Десет проби са взети от болните деца. Резултатите ще бъдат ясни в началото на следващата седмица. Въпреки епидемията обаче детските градини са отворени.

"Медицинско лице проверява и при най-малките симптоми на кашлица или хрема детето се отстранява превантивно, за да не заразят другите деца", обяснява директорката на детска градина в града, Нина Лакова. Дали заради грипната епидемия или заради дъжда, днес градът беше пуст.

Всички училища във Варна излизат в грипна ваканция до сряда, включително. Момче на 15 години от Каварна, носител на вируса А (H1N1) е в критично състояние.

"Все още е в критично състояние с многоорганна недостатъчност. Не можем със сигурност да твърдим, че има причинно-следствена връзка 100% между наличието на този щам и клиничната картина", каза д-р Георги Хаджиев.

По-интензивното разпространение, и това, че засяга предимно хора в активна възраст са разликите между новия грипен вирус и познатите ни до момента вируси.

Според специалистите обстановката в момента е сравнима с всички други епидемии.

38-39 градуса температура, главоболие, болки в ставите и мускулите, силна отпадналост - това са симптомите на сезонния грип. Същите са и на новия вирус. Разликите са във времето - обикновено епидемиите у нас са през януари - февруари и възрастовата група на най-засегнатите - в случая с А(H1N1) по-застрашени са хората между 7 и 35 години.

"Интензивността на епидемиите не е еднаква всяка година. Миналата година, например, бяхме свидетели на една много изтрита епидемия докато при предни години засягането е стигало много висок процент - до 20-25% от населението и от там пък броят на усложненията и за съжаление и на смъртните случаи е по-голям. Но с оглед на това, че тя засяга предимно по-високите възрастови групи при тях има много голям брой придружаващи заболявания и там рискът от една грипна инфекция е значително по-голяма отколкото при младите", обяснява д-р Ангел Кунчев.

Мерките срещу новия вирус са същите, както и при останалите.

Често и внимателно миене на ръцете с вода и сапун, покриване на носа и устата с хартиена кърпа докато кихаме и избягване на контактите с болни.

Ето и още един съвет - проветрявайте често въздуха в помещенията. Срещу вируса ще помогне и ако сте в добро общо здравословно състояние, което се осигурява с достатъчно сън, физическа активност, много течности и питателна храна.

Ако почувствате симптомите на грипа, трябва да се консултирате с лекар. Здравните власти са разпратили до всички общопрактикуващи медици алгоритъм за работа при случай на съмнителен за грип. Препоръчва се да се започне лечение с антивирусните препарати.

"Практически нито пациента, нито личният лекар имат спешна нужда от уточняване на това дали се касае за А(H1N1) или за друг грипен вирус. Подхода е един и същ и критерият е клиничното състояние на пациента", обяснява СИНХРОН - д-р Светла Станева, директор на "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-Варна, съобщи бтв.

Няма коментари: